Poražavajuće

BiH četvrta po broju stanovnika koji su se pridružili ISIS-u: Samo u 2015. otišlo ih je 92

Hronika23.11.15, 14:38h

BiH četvrta po broju stanovnika koji su se pridružili ISIS-u: Samo u 2015. otišlo ih je 92
Prema dostupnim podacima, Bosna i Hercegovina je četvrta u svijetu po broju njenih stanovnika koji su se pridružili tzv. Islamskoj državi

 

Prema dostupnim podacima, Bosna i Hercegovina je četvrta u svijetu po broju njenih stanovnika koji su se pridružili tzv. Islamskoj državi. U 2015. godini 92 državljanina BiH pridružila su se ovoj terorističkoj organizaciji.

 

Na petom mjestu je Kosovo sa 83 borca. Ispred BiH su Jordan, Tunis i Saudijska Arabija, dok je među zemljama Evropske unije Belgija vodeća po broju ISIS-ovih pripadnika.

 

Bosna i Hercegovina je označena i kao zemlja preko koje se krijumčari naoružanje, potvrdio je to ministar sigurnosti, Dragan Mektić, koji do tih saznanja došao nakon napada u Parizu.

 

BiH se pominje i kao mjesto pranja novca za potrebe terorista, premda u ovoj zemlji postoji zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. S druge strane, u SIPA-i su nam potvrdili da nema informacija da se na teritoriji Bosne i Hercegovine nalaze pripadnici ISIS-a.

 

Novac prikupljen u džamijama Velike Britanije koristi se za finansiranje terorista ISIS-a, a pranje novca se vrši preko računa u BiH, tvrde britanski mediji.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook