poglavar vatikana ponovo šokira

Papa Franjo: Svemir je počeo Velikim praskom, a teorija evolucije je tačna. Bog nije mađioničar

Hronika23.11.15, 09:44h

Papa Franjo: Svemir je počeo Velikim praskom, a teorija evolucije je tačna. Bog nije mađioničar
Papa je tim riječima stao na kraj pseudoteorijama o kreacionizmu i inteligentnom dizajnu


Teorije evolucije i 'Velikog praska' su točne, a Bog nije 'mađioničar s čarobnim štapićem', izjavio je papa Franjo i tim riječima stao na kraj pseudoteorijama o kreacionizmu i inteligentnom dizajnu koje je, smatraju mnogi, podupirao njegov prethodnik Benedikt XVI.

 

Papa je objasnio kako obje znanstvene teorije nisu nekompatibilne s postojanjem Stvoritelja – štoviše, takve teorije ga, kaže on, podrazumijevaju, piše The Independent .

 

'Kad čitamo o stvaranju svijeta u Knjizi postanka, često Boga zamišljamo kao svemogućeg mađioničara s čarobnim štapićem. No, tome nije tako', rekao je papa Franjo u govoru na Papinskoj akademiji znanosti u Vatikanu.

 

'Stvorio je ljudska bića i pustio ih neka se razvijaju prema unutrašnjim zakonima koje je dao svakom od njih kako bi ostvarili ispunjenje.'

 

'Teorija Velikog praska, za koju danas smatramo kako označava početak svijeta, nije u proturječju s intervencijom božanskog stvoritelja već ga, naprotiv, zahtijeva', dodao je Papa i nastavio: 'Evolucija u prirodi nije nesuglasna s idejom o stvaranju, jer evolucija zahtijeva stvaranje bića koja napreduju'.

 

Riječi pape Franje nastavak su politike progresivnog rada Pija XII koji je otvorio vrata teoriji evolucije i Velikog praska u crkvenim krugovima. Ivan Pavao II otišao je još dalje 1996., rekavši kako je evolucija 'više od teorije' te da je 'učinkovito dokazana činjenica'.

 

No, prethodni papa Benedikt XVI podupirao je ideju inteligentnog dizajna u evoluciji prema kojoj je prirodna selekcija sama po sebi nedovoljna da objasni svu kompleksnost živog svijeta.

 

Izjave Svetog Oca obradovale su znanstvenu zajednicu, između ostalih i Giovannija Bignamija profesora i predsjednika Talijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku: 'Papina izjava je vrlo značajna. Svi mi direktno potječemo iz Velikog praska koji je stvorio naš svemir. Evolucija je potekla iz stvaranja'.

 

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook