Nakon smjene Upravnog odbora

Sebija Izetbegović se vraća na UKCS, ali ovog puta kao - direktorica?

Hronika18.11.15, 09:53h

Sebija Izetbegović se vraća na UKCS, ali ovog puta kao - direktorica?
UO je pometen, bit će imenovan novi, koji će pronaći sve Mesihovićeve grijehe, raspisati konkurs na kojem će, logično je, najbolji kandidat biti Seka Izetbegović, piše novinska agencija Patria

 

Iza prošlosedmične Odluke Vlade Federacije BiH o naprasnoj smjeni Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo stoji višegodišnja želja „prve dame u Bošnjaka“ da se napokon domogne direktorske fotelje najvećeg kliničkog centra u BiH, piše novinska agencija Patria.

 

Iako je Vlada nakon sjednice poslala šturo saopćenje da je UO razriješen dužnosti zbog isteka mandata članovima, upućenijima u zbivanja oko UKCS jasno je da se radi o nezakonitoj odluci.

 

Svim članovima UO nije istekao mandat, ali to nije spriječilo ministre SDA, HDZ BiH i SBB-a da glasaju za odluku koju im je servirao premijer Fadil Novalić, a po direktivi predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i njegove supruge Sebije Izetbegović, aktuelne direktorice Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu, pieš agencija Patria.

 

Smjenom članova UO i imenovanjem novih bit će trasiran put za smjenu sadašnjeg direktora UKCS prof.dr. Rusmira Mesihovića koji je na tu poziciju putem konkursa imenovan 14. januara 2015. godine.

 

Poznavajući dosadašnji način rada i djelovanja, kada je riječ o jurišu na zdravstvene ustanove koje je zapikala gospođa Izetbegović, ne treba iznenaditi ako se Mesihoviću u dosadašnjem radu pronađu neke „nezakonitosti“, „loše poslovanje“...... kao izgovor za smjenu, a za šta će biti zadužen upravo novi UO.

 

Podsjećanja radi, 2013. godine sa mjesta direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" odletio je Bakir Nakaš, a UO, zanimljivo odabrao baš Sebiju Izetbegović, koja je do tada obavljala funkciju direktorice disciplina Klinike za ginekologiju i akušerstvo na Jezeru.

 

Dvije godine poslije, tačnije odmah nakon imenovanja Mesihovića u januaru 2015. „prva dama u Bošnjaka“, poželjela je biti direktoricom UKCS.

 

Samo desetak dana nakon što je Mesihović imenovan za direktora UKCS, Sebija Izetbegović, koja je što je do sada nezabilježeno u bilo kojoj državi svoj profesionalni napredak doživjela tek kada joj je suprug postao član Predsjedništva BiH i ojačao pozicije u SDA, žarko je poželjela baš tu poziciju.

 

Na sve moguće načine pokušavalo se osporiti i oboriti Mesihovićevo imenovanje. Jer nakon što je osvojila direktorsko mjestu u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, „prvoj dami“ se učinilo da je malo, te je za sebe rezervisala fotelju UKCS-a. Prema njenim instrukcijama, bivši kantonalni ministar zdravstva Eldan Lokmić na sjednici Vlade problematizirao je ovo imenovanje. Međutim, plan je propao jer Vlada KS nije nadležna ni za jedno od pitanja koje je Lokmić pokrenuo.

 

I zato se sada, ukazala fantastična prilika. UO je pometen, bit će imenovan novi, koji će pronaći sve Mesihovićeve grijehe, raspisati konkurs na kojem će, logično je, najbolji kandidat biti Seka Izetbegović.

 

Naivni predlagali svoje kandidate

 

Prije nekoliko dana u Centrali SDA održan je sastanak Savjeta za zdravstvo, na kojem je razmatrana upravo tema imenovanja direktora UKCS-a. Naivni članovi Savjeta počeli su predlagati kandidate. Između ostalog spomenut je doktor Mirsad Kacila i Mevludin Mekić. Dobili su poruku od gospođe Izetbegović da je to njena pozicija, te da je priča završena.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook