Foto / Održana komemoracija u Art kući sevdaha

Šehović: Zehra Deović velika diva kakvu BiH dugo neće imati

Hronika02.11.15, 20:17h

Šehović: Zehra Deović velika diva kakvu BiH dugo neće imati
Komemoracija povodom smrti jedne od najpoznatijih bosanskohercegovačkih interpretatorki sevdalinke Zehre Deović održana je večeras u Art kući sevdaha u Sarajevu

 

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj prijatelja i kolega ove uvažene Dive sevdaha.

 

Interpretatorka sevdalinki Subhija Šehović kazala je da je vijest o smrti Deović pogodila "kao da je izgubila člana porodice".

 

- Otišla je jedna velika diva kakvu BiH dugo neće imati - istakla je Šehović, dodajući da dolaze mlađe generacije, ali da će trebati dosta vremena da se "iskristališe" pjevačica kao što je bila Zehra Deović.  

 

komemoracija-zehra-deovic-2

 

Kako je rekla predsjednica Udruženja "Saray Sevdah" Refija Muslić, Deović je bila nevjerovatna pjevačica.

 

- Ovo je veliki gubitak za BiH, jer je Zehra svoj cijeli život dala i utkala u sevdalinku, čuvajući i njegujući bh. kulturno blago - naglasila je Muslić.

 

Vokalni solista RTVBiH Hamid Ragipović Besko za bh. divu sevdaha kazao je da je "bila i ostala neponovljiva".

 

- Dolaze nove generacije, ima divnih novih inetrpretatorki, ali Zehra je bila Safet Isović u ženskom rodu - istakao je.

 

komemoracija-zehra-deovic-3

 

Zehra Deović, jedna od najpoznatijih bh. interpretatorki sevdalinke, umrla je 30. oktobra u 77. godini života nakon duge borbe sa teškom bolešću.

 

Rođena je 9. decembra 1938. u Foči. Još kao djevojka postala je članica tamošnjeg omladinskog KUD-a "Jedinstvo". Njen talent ju je ubrzo odveo na nekadašnji Radio Sarajevo, za koji je od 1960. godine snimala isključivo bosanske sevdalinke. Pjevajući repertoar tradicionalnih bosanskih ljubavnih pjesama, obišla je po nekoliko puta sve kontinente.

 

Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etno muzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Za 38 godina rada na radiju, ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunske kvalitete. Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade BiH.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook