FOTO/ (O)TUŽNA BH. PRIJESTOLNICA

Pitanje za premijera i gradonačelnika: Može li Sarajevo biti prljavije i ružnije?!

Nedjeljni magazin02.11.15, 21:11h

Pitanje za premijera i gradonačelnika: Može li Sarajevo biti prljavije i ružnije?!
Fotoreporter DEPO Portala načinio je blic šetnju centralnim ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine i na njima zabilježio prizore kojih bi se postidjele i mnoge bosanske kasabice...

 


Sarajlije su se, nažalost, s godinama na te prizore navikle i s njima se srodile. No prvi ljudi grada i kantona to ne bi smjeli, pa pitanje za premijera Konakovića i gradonačelnika Ivu Komšića glasi: Može li Sarajevo biti prljavije, ružnije - i tužnije?!  

 

Ne ulazeći u socijalnu pozadinu ambijenta u samom centru grada, koji uzgred ima i buvlju pijacu u glavnoj ulici, scene koje se odvijaju na potezu od Ferhadije do Bašaršije zasigurno podliježu određenim zakonskim rješenjima, pa nije jasno zašto niko ne poteže za njima.


Ako ih premijer i gradonačelnik ne vide, jer ovim ulicama (nikad) ne prolaze, fotogalerija DEPO Portala podsjeća na robusne prizore uličnih štandova, prljavih fasada, pasa lutalica, smeća..., koji uz arhitektonsko ruglo i tradicionalno ustajalu Miljacku upotpunjuju (o)tužnu sliku bh. prijestolnice danas.  


A, ipak, bi moglo i moralo biti drugačije... Ako Sarajevo već odavno nije "grad idealan za život", za početak bi makar njegove glavne ulice mogle svjedočiti da je ovo nekad bila - metropola.   

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa/Foto: Amer Beganović)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook