BAKIR HADŽIOMEROVIĆ/ PET MINUTA

Vergl


21.10.15, 21:09h

 

Tekst Bakira Hadžiomerovića prenosimo iz oktobarskog broja poslovnog magazina PRIZMA.

 

Vlada FBiH započela je veliku čistku direktora federalnih agencija i uprava, te čelnika kompanija u državnom vlasništvu. Iako “kabinet” Fadila Novalića već odavno funkcionira (ili je možda prikladnije reći politički preživljava?) bez jasne parlamentarne većine, smjene i imenovanja što se odigravaju u posljednjih mjesec i po dana pokazuju da su SDA i HDZ BiH, i prije formiranja neke buduće vladajuće koalicije, čvrsto odlučile da do kraja ove godine svojim kadrovima popune strateške pozicije za period od naredne tri godine. Direktori koje je imenovala prethodna vlast već su pospremili svoje urede, spakovali porodične fotografije, poskidali slike sa zidova nekadašnjih kabineta, pa su s “koferima punim snova i ambicija” u prvim danima jeseni nestali u vlastitu anonimnost u vidu lastinog repa...


I zbilja, sad kad se kadrovske križaljke opet popunjavaju, niti se treba radovati zbog novih imenovanja, kao što, uostalom, ne treba ni žaliti za nekadašnjim SDP-ovim direktorima. Istina je i to da nisu baš svi bivši ispali isti i da ima i onih – Ensar Karić je recimo jedan od takvi primjera – koji su nastojali svoj posao raditi kvalitetnije, konkretnije i posvećenije. Međutim, stara mudrost da izuzetak ne čini pravilo upravo nas dovodi do većinskog uvjerenja da se ni SDP-ove vlasti, kao uostalom ni svih prethodnih, nakon njenog definitivnog odlaska sa scene nećemo sjećati po kvalitetnim rješenjima i stvaranju nekih novih ekonomskih vrijednosti.

 

Stara mudrost da izuzetak ne čini pravilo upravo nas dovodi do većinskog uvjerenja da se ni SDP-ove vlasti, kao uostalom ni svih prethodnih, nakon njenog definitivnog odlaska sa scene nećemo sjećati po kvalitetnim rješenjima...


Premijer Novalić je nedavno najavio da će se do kraja ove godine u Federaciji BiH privatizirati i rasprodati preostale državne kompanije kako bi se od zarađenog novca (po strogo paušalnim procjenama Vlade FBiH govori se o približno 800 miliona konvertibilnih maraka) popunile budžetske provalije zbog kojih se odavno nalazimo u neproglašenom bankrotu.


Odgovore na pitanja o planiranoj prodaji dionica Energoinvesta, Bosnalijeka, Fabrike duhana Sarajevo, Hidrogradnje, Sarajevo-Osiguranja..., zatražili smo od donedavnog direktora federalne Agencije za privatizaciju, Šuhreta Fazlića koji je, unatoč prethodnom pristanku, odbio da govori za “Prizmu”. I tu dolazimo do ključnog problema s ovdašnjim partijsko-stranačkim činovnicima koji svoje mandate provedu u medijskoj izolaciji istovremeno pripremajući teren za, najčešće kriminalnu, provedbu odluka od kojih hiljadama ljudi zavisi budućnost i životna egzistencija. SDP-ov kadar Fazlić očigledno rezonira da je njegova odgovornost za odluke koje je sam kreirao prestala da postoji onog trenutka kada je premijeru Novaliću podnio ostavku i razgulio u rodnu Krajinu.

 

Ako nas ubiju u pojam, ako se konačno umorni predamo, vlast nam, kakva god da bude, nikad neće promijeniti ploču


Neće biti da je tako, a ne bi ni pravedno bilo da tako ostane. U ozbiljnim zemljama, kakva Bosna i Hercegovina svakako nije, od državnog se zvaničnika, i nakon što napusti svoju funkciju, očekuje barem minimum moralnosti, savjesti i elementarne građanske solidarnosti u vezi s odlukama koje je donosio. Dok god se taj sveti princip ne primijeni i ovdje, nema nam druge nego da, uvijek iznova, svake četiri godine, od vlasti do vlasti, od ministra do ministra, od direktora do direktora, slušamo onaj isti vergl koji nam svira o prosperitetu, reformama, boljem standardu, putu ka EU... Ako nas ubiju u pojam, ako se konačno umorni predamo, vlast nam, kakva god da bude, nikad neće promijeniti ploču.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook