BAKIR HADŽIOMEROVIĆ/ KRIVI SMO (SA)MI!

Izetbegović i Čović svakim svojim potezom kidaju srce zemlje koju smo nekad zamišljali kao multietničku, suverenu...


18.10.15, 16:22h

 

Dragan Čović vjeruje da bi se "ponovnim izborom Žejlka Komšića u Predsjedništvo BiH vratili u blato u kojem smo nekad bili"!? Kad je to već tako, pitam se ima li onda većeg i važnijeg motiva da se građani ove zemlje već na narednim izborima udruže i da šefa HDZ-a vrate u blato o kojem govori?


O Komšiću i njegovoj politici u zadnje dvije-tri godine ne mislim ništa dobro, naprotiv, ali mi i takav-nikakav, nekonzistentni "lutajući političar" sa strankom koju je nazvao po samom sebi, u usporedbi sa Čovićem predstavlja prihvatljiviju opciju.


Istina, da je Komšić imao mrvicu političke mudrosti, da se, žargonski rečeno, nije politički kurvao, i danas bi se Čović valjao u onom svom blatu, a u Predsjedništvu BiH bi stolovao jedan od osnivača DF-a Damir Marjanović. Međutim, mostarski ručak u kasno proljeće prošle godine bio je presudan da šef svoje stranke odustane od Marjanovićeve kandidature i na taj način Čoviću otvori siguran koridor ka kabinetu u Titovoj ulici u Sarajevu.

 

Pitanje je dana kada će šef HDZ-a, nakon što je u stilu fantomske BANU-u "ujedinio posvađane bošnjačke lidere", u bosanskohercegovačku politiku na velika vrata uvesti Milorada Dodika


I zato danas imamo ovo što imamo - da Čović posjeduje apsolutnu moć u Federaciji BiH i da sa tri puta manje glasova od SDA Bakira Izetbegovića konzumira tri puta više vlasti. Da se na državnom nivou bez njega ne može usvojiti niti jedan zakon i da je postao ključni faktor u opstanku svake moguće, aktuelne i buduće, parlamentarne većine.

 

Pitanje je dana kada će šef HDZ-a, nakon što je u stilu fantomske BANU-u "ujedinio posvađane bošnjačke lidere", u bosanskohercegovačku politiku na velika vrata uvesti Milorada Dodika.


Čovićev najdosljedniji partner na putu definitivne etničke podjele Bosne i Hercegovine jeste kriminalizirani lider SDA koji se politikom, poznato nam je to odranije, bavi na relaciji od Baščaršije do Marijin Dvora, od BBI i SCC centra do skorojevićkog resort naselja "predviđenom za odmor arapskih turista" u Hadžićima. Digresija mala ali važna - je li se našao barem jedan od novinara koji će predsjedničkom bračnom paru Izetbegović na otvaranju ovog rezidencijalnog kompleksa "predviđenom za odmor arapskih turista" postaviti jednostavno pitanje - šta će u perspektivi ove "investicije" zapravo biti uloga lokalnog stanovništva?

 

Je li se našao barem jedan od novinara koji će predsjedničkom bračnom paru Izetbegović na otvaranju ovog rezidencijalnog kompleksa "predviđenom za odmor arapskih turista" postaviti jednostavno pitanje - šta će u perspektivi ove "investicije" zapravo biti uloga lokalnog stanovništva?


Da li je zaista tačno, pitam se, kad već to novinari ne žele, da li politička projekcija predsjedničkog para Izetbegović o budućim životima naših ljudi ima da bude "zanošenje jaja" pretežno bahatim feudalcima s Bliskog istoka te da li će u resortu "predviđenom za odmor arapskih turista" biti moguće i da neko od bh. državljana, recimo neki uglednik iz rukovodstva Izetbegoviće stranke, osjeti sve blagodeti apartmanskog resortovanja?


Odgovore na ova pitanja možda nekad i dobijemo, ali već je prekasno da se bilo šta promijeni. Prošao voz, što bi rekli čelnici propalih Željeznica Federacije BiH!


Dragan Čović i Bakir Izetbegović svakim svojim zajedničkim potezom nesumnjivo kidaju srce zemlje koju smo nekad zamišljali kao multietničku, suverenu, samostalnu...Kad su ono nacionalististi u BiH predlagali lustraciju u pravosuđu, pozivali su se na ljudska prava, demokratiju i evropske standarde.

 

Ne preostaje nam ništa drugo nego da se konačno pomirimo s tim da nam, i to zahvaljujući demokratskoj narodnoj volji, državu vode bivši komunisti koji su u ratu "lizali oltare" i iz koncentracionih logora odvodili nevine ljude... Priznajmo već jednom, krivi smo mi!


Ja se, recimo, sa lustracijom u potpunosti slažem i mislim da ju je trebalo davno provesti. Ali samo da se krenulo od poltičara. Jer da smo na vrijeme lustrirali političke konvertite, Čović nikada ne bi postao strateški partner Izetbegoviću i Dodiku, a u SDA rukovodstvu bi sjedili potpuno drugi ljudi, nacionalno samosvjesni kadrovi i vjernici neopterećeni "komunističkom" prošlošću.


Kad to već nismo uradili, ne preostaje nam ništa drugo nego da se konačno pomirimo s tim da nam, i to zahvaljujući demokratskoj narodnoj volji, državu vode bivši komunisti koji su u ratu "lizali oltare" i iz koncentracionih logora odvodili nevine ljude... Priznajmo već jednom, krivi smo mi!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook