Regeneriše i čisti

Znate li koje je voće najbolje za vaše lice? Napravite instant čudesnu masku kod kuće!

ŽENA iN13.10.15, 19:19h

Znate li koje je voće najbolje za vaše lice? Napravite instant čudesnu masku kod kuće!
Maske za lice mogu se kod kuće spremiti gotovo od svog voća. No, znate li koje je nabolje za vašu kožu?

 

 

Vjerujemo da ako imalo pratite savjete za njegu lica i tijela tokom godina mogli pročitati razne savjete o tome kakve domaće prirodne maske za lice su najbolje za vaš tip kože, za otklanjanje određenih problema, od kojih sastojaka ih pripremiti, koliko ih često koristiti i tako dalje…

 

U receptima za maske najčešće je barem jedan od sastojaka neka vrsta voća, što je normalno jer većina voća je bogata vitaminima i mineralima koji mogu kožu nahraniti i hidratizirati svim potrebnim sastojcima. No, svi vjerojatno znate da neke vrste voća su jednostavno bolje od nekih drugih, zbog svojih svojstava. Dakle, ako želite svojoj koži priuštiti ono najbolje, evo s kojim voćem jednostavno ne možete pogriješiti, jer će vaša koža dobiti sve potrebne sastojke.

 

Avokado

 

Ovo voće možda se ne može kupiti u svakoj trgovini, ali veći trgovački lanci trebali bi ga imati. Evo, zbog čega će se vaša potraga za avokadom isplatiti. On su jednostavno savršen za ljudsku kožu jer je bogat vitaminima - A (beta karoten), C, E, B kompleksom, te mineralima željezom, kalcijem, kalijem, bakrom, fosforom i magnezijem. Bogat je nezasićenim masnim kiselinama i vlaknima. I iako vam se čini možda da bi ga možda bilo bolje pojesti, nego staviti na lice, činjenica je da ni jedna ni druga opcija nisu loše.

 

Naime, svi ti vitamini, minerali, te neizostavne esencijalne kiseline pomažu u usporavanju procesa starenja, odnosno održavaju kožu hidratiziranom i zategnutom. Avokado, također, pomaže u rješavanju problema s aknama, sprečava upalne procese i isušivanje kože.

 

Kivi

 

Kivi je mnogima omiljeno voće, ali je savršen i za zdravlje i ljepotu kože. Za početak, potrebno je naglasiti da kivi u sebi ima veliki postotak vode, što je dobro za hidratizaciju kože, što je dobra smjernica za osobe koje imaju problema s isušivanje, no u načelu dobar je za sve vrste kože, te se može koristiti na sedmičnoj bazi.

 

Kivi je bogat vitaminima A, C, B kompleksom, E i K, te mineralima kalijem, kalcijem, fosforom, magnezijem, željezom, cinkom i bakrom. Sadrži antioksidanse lutein i zeaksantin.
 

 

Kako napraviti masku od avokada i kivija?

 

Kada razmislite, nema bolje maske za lice od oba pomiješana voća. Sve što trebate napraviti je u posudu staviti avokado u količini od jedne kašike (bez kore) i polovicu kivija, oguljenog i bez sredine. Dobro ih pomiješajte da dobijete što jednoličniju smjesu i nanesite na lice. Držite na licu između 20 i 30 minuta.

 

Ako ste se odlučili samo za jedno od voća evo što možete napraviti: Polovicu avokada ili cijeli kivi bez kore i sredine stavite u posudu, pomiješajte da se pretvori u kašu, dodajte malo meda i jogurta, potom sve ponovno dobro pomiješajte i nanesite na lice. Držite na licu 30-ak minuta, a nakon toga isperite lice u mlakoj vodi.

 

Jabuka

 

Treće voće koje nikako ne smijete zanemariti, a i najdostupnije je zbog toga što uspijeva na našem području su jabuke. Jabuka u sebi ima dosta velike količine vitamina C i beta karotena, B-kompleksa, dok od minerala najviše ima kalija, fosfora i kalcija. Nikako ne smijemo zaboraviti na jabučnu kiselinu, koja je vrlo zdrava za kožu (nemojte ju upotrebljavati ako se alergični na voćne kiseline) ili ako imate problema s pretjeranim isušivanjem kože.

 

No, ako vašoj koži treba vratiti prirodni sjaj, treba ju obnoviti, zategnuti, a pore očistiti od masnoća i drugih prljavština, jabuka je savršena u tom pogledu. Sve što trebate napraviti je kašu od jabuka, dodati malo meda i premazati lice.

 

(Zena.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook