Reagovao nakon potvrđene optužnice

Tokić: To nema uporišta u Ustavu BiH, bit će mi zadovoljstvo da ispolitizirane sudije i tužioce podučim pravnom poretku!

Hronika13.10.15, 18:26h

Tokić: To nema uporišta u Ustavu BiH, bit će mi zadovoljstvo da ispolitizirane sudije i tužioce podučim pravnom poretku!
Optužnica dolazi kao nastavak pritisaka i prijetnji kojima sam izložen posebno poslije nekoliko promocija moje knjige i pokušaja da se zaustavi aktivnost koja podrazumijeva da Bošnjaci neće više nikada dozvoliti da budu potlačeni ni na jednom pedlju države BiH - izjavio je Feni Sejfudin Tokić komentirajući informaciju da je Osnovni sud u Banja Luci podigao optužnicu protiv njega zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje



Osim protiv Tokića, koji je predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda i koordinator koalicije "Bitno je biti Bošnjak", optužnica je podignuta i protiv Adnana Bajrića (1988.) iz Novog Sarajeva. Kako se navodi u optužnici, Tokić i Bajrić krivično djelo koje im se stavlja na teret počinili su 22. maja u Srpskoj ulici u Banjoj Luci za vrijeme održavanja pomena povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka tokom 1992. godine.



Iz Okružnog tužilaštva Banja Luka, koje je podiglo optužnicu, saopćeno je da su Tokić i Bajrić u to vrijeme raširili ratnu zastavu Armije Bosne i Hercegovine, kao podsjećanje na dan kada je BiH postala član Ujedinjenih nacija bez entiteta.



Optuženi Tokić kazao je Feni da ni on niti njegov ovlašteni advokat nisu dobili tekst optužnice, ističući da takva optužnica nema uporište u Ustavu BiH ili Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i slobodama.



Tokić naglašava da ono što je učinjeno 22. maja predstavlja čin patriotizma, jer smatra da niti u jednom gradu BiH ne treba biti zabranjeno isticanje zastave Republike BiH koja ni jednim simbolom ne može izazvati vjersku ili nacionalnu mržnju.



Najavio je i da će se odazvati pozivima za suđenje, jer će mu biti zadovoljstvo da "ispolitizirane sudije i tužioce poduči pravnom poretku BiH i međunarodnim konvencijama".

 

(Fena/mr)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook