Kraj nagađanja ili početak novog sukoba između Rusije i Zapada?

Holanđani objavljuju konačnu istinu o rušenju malezijskog aviona iznad Ukrajine

Hronika13.10.15, 11:13h

 Holanđani objavljuju konačnu istinu o rušenju malezijskog aviona iznad Ukrajine
Petnaest mjeseci nakon pada aviona MH17 na istoku Ukrajine i smrti 298 putnika, nizozemski istražitelji bi trebalo da objave danas konačni izvještaj o uzrocima nesreće

Na letu aviona MH17 između Amsterdama i Kuala Lumpura, 298 putnika, od kojih dvije trećine Nizozemaca, poginulo je kada se avion srušio u području borbi između proruskih separatista i vladinih snaga.

 

Nizozemski ured za sigurnost (OVV) se usredotočio na tehničke aspekte nesreće i nema za cilj da odgovornost pripisuje bilo kome, ali pojedinosti koje će otkriti mogu rasvijetliti uzrok pada, piše francuski Le Monde.

 

Nizozemski dnevni list De Volkskrant navodi tri izvora "koja su doprinijela finaliziranju izvještaja" a koja tvrde da su istražitelji zaključili da je avion MH17 pogođen raketom zemlja-zrak tipa BUK, ruske proizvodnje.

 

Zaključak podržava argumente Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država, koji od početka tvrde da su avion oborili proruski separatisti raketom zemlja-zrak tipa BUK ruske proizvodnje. Prema analitičarima, separatisti su mogli oboriti Boeing 777 koji je povezivao Amsterdam s Kuala Lumpurom "greškom", misleći da gađaju ukrajinski vojni avion.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook