OBAVLJEN INTERVJU

Sačinjena rang lista: Ovoliko su bodova osvojili kandidati za novog direktora SIPA-e

Hronika12.10.15, 15:20h

Sačinjena rang lista: Ovoliko su bodova osvojili kandidati za novog direktora SIPA-e
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH obavio je danas intervju sa sedam kandidata koji su se prijavili i koji ispunjavaju uvjete javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)

 

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić je po okončanju sjednice ovog tijela kazao novinarima da je nakon obavljenog intervjua s kandidatima i nakon ocjenjivanja koje je izvršeno od članova Nezavisnog odbora, sačinjena rang-lista.

 

Na rang-listi uspješnih kandidata za poziciju direktora SIPA-e su: Tomislav Mirosavić s osvojenih 86,11 bodova; Davor Vidović (84,44 boda); Perica Stanić (82,22 boda); Slobodan Nikić (81,11 bodova) i Relja Kovač (62,77 bodova).

 

- Prema važećim aktima Nezavisnog odbora, mi ćemo dostaviti ministru sigurnosti BiH na nadležni postupak ovih pet imena, uz napomenu da su osim ovih pet kandidata učestvovali i kandidati Zoran Glušac s osvojenih 31,11 bodova i Dragan Mumović s osvojenih 28,88 bodova - kazao je Krunić.

 

Naveo je da će pet kandidata s ovako utvrđenom rang-listom biti proslijeđeni ministru sigurnosti BiH i dalje, u nadležnom postupku, njegov prijedlog će biti upućen Vijeću ministara BiH.

 

Krunić je kazao da je posao Nezavisnog odbora na ovaj način okončan.

 

Upitan da li ministar mora izabrati prvog kandidata s rang-liste, Krunić je naveo da je "najnormalnije da se taj redoslijed poštuje, ali to je stvar dalje ministra bezbjednosti".

 

Vijeće ministara BiH je početkom augusta razriješilo Gorana Zupca dužnosti direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

 

U skladu sa Zakonom o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, dužnosti i odgovornosti direktora će ispunjavati zamjenik direktora Đuro Knežević, do imenovanja novog direktora.

 

Vijeće ministara BiH tada je zatražilo od Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH da bez odgađanja pokrene konkursnu proceduru za imenovanje novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, te listu s prijedlogom kandidata dostavi ministru sigurnosti BiH na  postupanje da bi procedura imenovanja novog direktora bila okončana najkasnije u roku od 60 dana.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook