Foto/ Proširite gastro horizonte

Italijani stvarno znaju jesti: Odete li u Rim, a niste pojeli ove delicije, onda kao da niste ni bili!

Lifestyle10.10.15, 15:51h

Italijani stvarno znaju jesti: Odete li u Rim, a niste pojeli ove delicije, onda kao da niste ni bili!
Italijanska gastronomija s razlogom je postala omiljena širom svijeta. Italijani su umjetnici u kuhinji i od najobičnijih sastojaka mogu da naprave kulinarsko slavlje

 

 

Svaka regija (ako ne i svako selo) u Italiji ima svoje specijalitete. Međutim, ako nemate novca za proputovanje, posjetite barem Rim, jer ćete u prijestolnici dobiti dobar “presjek” italijanske kuhinje. Evo šta tom prilikom treba da probate

 

Pizza Bianca (Bijela pica)

 

Ovaj brzi zalogaj tipičan je za Rim i može se naći u mnogim pekarama u gradu. Reč je o tijestu za picu bez previše dodataka. Uglavnom je začinjeno samo s krupnom solju, ali može, poput foccacie, imati i drugih dodataka, ali znatno manje nego pica. Za bijelu picu je bitno da tijesto bude lagano, prozračno, hrskavo i slano.

 

pecivo

 

Fritti

 

Pržena hrana omiljena je u gotovo cijelom svijetu, a Rimljani su prženje hrane podigli na novi nivo. Probajte prženi slani bakalar, tikvice, morske plodove, kuglice od riže...

 

fritti

 

Carbonara


Tjestenina Carbonara toliko je popularna, da ste je vjerovatno već jeli mnogo puta. Ipak, ako je niste probali u Rimu, moglo bi se reći da je niste probali uopšte. Ako vam na pomen tjestenine s jajima, sirom i slaninom kreće voda na usta, svakako posjetite neki od restorana u centru Rima ili četvrti Testaćio i uživajte.

 

carbonara

 

Quinto Quarto (peta četvrtina)

 

Italijani, majstori kulinarstva, i od iznutrica i ostataka mesa uspjeli su da naprave pravu gozbu. Radnici u klanicama u 20. vijeku dio plate dobijali su u mesnim ostacima i iznutricama koje, kada se izmjere, teže kao i četvrtina životinje od koje potiču, pa su tako dobili naziv “peta četvrtina”. I 100 godina kasnije jela koja su pravljena od “pete četvrtine” i dalje omiljena u Rimu, a neka od najpopularnijih su: “Trippa alla Romana” - škembići s bogatim umakom od paradajza i ovčjim sirom, “Coda alla vaccinara” - bikov rep koji se satima kuhao u sosu od paradajza ili u bazi od čokolade, “La pajata” - iznutrice mlade teladi poslužene sa sosom od paradajza i tjesteninom rigatoni.

 

quinto-quarto

 

(B92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook