Vijeće Evrope zgranuto

Jutrošnji događaj iz Ankare je šokantan: To je okrutan i barbarski napad!

Hronika10.10.15, 13:07h

Jutrošnji događaj iz Ankare je šokantan: To je okrutan i barbarski napad!
Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland osudio je napad koji se dogodio jutros uoči planiranog marša mira u Ankari u Turskoj, prenosi Anadolija

 

"Jutrošnje vijesti iz Ankare šokantne su i uznemirujuće. To što se desilo je okrutan i barbarski napad na mirne demonstrante. Želim izraziti saučešće svima koji su izgubili prijatelje i voljene. Sloboda okupljanja i sloboda izražavanja osnovni su stubovi demokratije", kazao je Jagland.

 

Najmanje 30 osoba je poginulo, dok je 126 ranjeno u jutrošnjoj eksploziji ispod željezničkog mosta u glavnom gradu Turske Ankari, saopćilo je tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 

Još uvijek nije potvrđen tačan uzrok eksplozije, no neki od očevidaca izjavili su kako je došlo do dvije uzastopne eksplozije te da postoji mogućnost da se radi o samoubilačkom napadu, što još nije zvanično potvrđeno.

 

Eksplozija se dogodila na mjestu sa kojeg je danas trebalo da počne protestna šetnja pod parolom  "Uprkos ratu, odmah želimo mir. Mir, trud, demokratija", koja je otkazana. U eksploziji je pričinjena i velika materijalna šteta.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook