Od Sirije neće ostati ništa

Dok Rusi tuku pobunjenike, džihadisti pred zauzimanjem Alepa, kulturnog i vjerskog središta Levanta

Hronika10.10.15, 12:48h

Dok Rusi tuku pobunjenike, džihadisti pred zauzimanjem Alepa, kulturnog i vjerskog središta Levanta
Džihadisti Islamske države zauzeli su nekoliko sela u blizini najvećeg sirijskog grada Aleppa, javlja Reuters, unatoč žestokim Putinovim napadima na njihove ciljeve

 

Islamisti se sada nalaze na oko 2 kilometra udaljenosti od Aleppa, što je najbliže što su se ikada približili ovom gradu, koji, unatoč žestokim borbama, i dalje kontroliraju snage Bashara al-Assaada.

 

Prema tvrdnjama islamista, zauzeli su pet sela nadomak Aleppu te ubili više od deset “otpadnika” – to je termin koji koriste za sirijske vojnike i njihove saveznike.

 

Alep je grad u sjevernoj Siriji i sjedište istoimene provincije, najnaseljenije u Siriji. Grad ima 2,3 milijuna stanovnika, što ga čini najvećim gradom u Siriji, ispred Damaska. Alep je jedan od najstarijih nastanjenih gradova u povijesti.

 

Nalazi se na strateškoj trgovačkoj točki između mora i Eufrata. Provincija Alep ima 16.000 km² površine i oko 3,7 milijuna stanovnika.

 

Danas je Alep jedno od glavnih kulturnih i vjerskih središta Levanta, a njegovo drevno središte je upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji još 1986. godine. God. 2006. izabran je za arapski glavni grad kulture.

 

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako su u zračnim napadima ubili 300 pobunjenika protiv Bashara al-Assada te da su pogodili 60 meta Islamske države.

 

Ruski zrakoplovi koristili su precizno navođene bombe KAB-500 kako bi uništili stožer militantne skupine Liwa al-Haqq u pokrajini Raqqi. U napadu su, tvrdi ministarstvo, ubijena dvojica visokih zapovjednika Islamske države i oko 200 militanata. Liwa al-Haqq nije povezana s Islamskom državom, pa nije jasno što su ti zapovjednici ondje radili.

 

Ministarstvo također navodi da je uništena jedna baza IS-a i skladište streljiva u bivšem zatvoru u blizini Alepa, pri čemu je stradalo još 100 militanata.

 

Među pogođenim metama u zadnja 24 sata su i lokacije za obuku militanata u pokrajinama Latakiji i Idlib.

 

Ruski zrakoplovi SU-34, SU-24M i SU-25SM izveli su u zadnja 24 sata 67 letova, navodi se u priopćenju.

 

(HMS, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook