Vješta zloupotreba

Vaučerom do vize: Evo kako se Sirijci lako domognu sarajevskih hotela i BiH...

Hronika10.10.15, 09:43h

Vaučerom do vize: Evo kako se Sirijci lako domognu sarajevskih hotela i BiH...
Da li se Sirijci kriju u sarajevskim hotelima? To provjerava Služba za poslove sa strancima koja kontroliše hotele. Postoji i spisak Sirijaca koji su rezervisali hotele u Sarajevu, a za koje se sumnja da su to uradili samo kako bi dobili vize te preko naše zemlje došli do neke od zemalja EU ili Srbije. Neka imena su poznata redakciji N1

 

Izvor: N1

 

Inspektori Službe za poslove sa strancima BiH ovih dana su kontrolisali više hotela u Sarajevu, tragajući za Sirijcima, koji su dobili vizu BiH na osnovu rezervacija u hotelima. Kontrolisane su rezervacije napravljenje u periodu od septembra do novembra. Naš izvor tvrdi da je naspisku oko 50 imena Sirijaca. Među njima su Hamza, Eva i Arden Harden, Nawar Al Mnene, te Lamia Othman. 

 

"Mi trenutno radimo ne jedan hotel, već sve hotele hostese, koliko su izdali, vaučere. Da li su vaučeri plaćeni, ko je tražio vaučere i cijelu priču oko vaučera", rekao je Izet Nizam zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

 

Sirijci hotele, prema navodima, uglavnom rezervišu putem turističkih agencija ili na za to namijenjenim internet stranicama.

 

Prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH do sada je spriječen dolazak oko 200 Sirijaca, upravo provjerom validnosti hotelskih rezervacija. U prvih pet dana oktobra u BiH je ušlo 18 Sirijaca, a iz nje je izašlo šest Sirijaca.

 

"Radi se o legalnim migracijama, jer je većima državljana Sirije ušlo preko međ. aredoroma Sarajevo i prošli su sve granične provjere", kazala je Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

 

Sirijcima je za ulazak u BiH potrebna viza. Već je objavljeno da je više sirijskih državljana ušlo u BiH preko sarajevskog aerodroma, odakle su otišli dalje u Srbiju. Da bi dobili vizu, Sirijci kao dokaz u ambasadu BiH donose hotelske vaučere. 

 

"Sukladno važećim propisima, moguće je izdati vizu na osnovu originalnog turističkog vaučera, koje strani državljani, uključujući i Sirijce prilažu uz zahtjev za vizu", rekao je Zoran Perković.

 

U nekim sarajevskim hotelima nam je potvrđeno da nisu rijetke situacije da Arapi naprave rezervaciju za boravak u hotelu, a da nakon nekog vremena otkažu.

 

To je kažu mnogo veći broj slučajeva otkazivanja od prosječnog. Sumnja se da rezervacije otkazuju u trenutku kada su na osnovu hotelskog vaučera već dobili vizu. Na ovaj način nisu prekršeni zakoni BiH ali su vješta zloupotreba i zato nadležni vrše pojačane kontrole podnosilaca zahtjeva za vizu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook