VIDEO/ Amerikanci istražuju

Zašto Islamska država ima tako puno Toyotinih terenaca i pick-upova?

Hronika09.10.15, 14:38h

Zašto Islamska država ima tako puno Toyotinih terenaca i pick-upova?
Nepregledni nizovi Toyotinih vozila vide se na propagandnim videima IS-a

 

Američki protuteroristički zvaničnici zatražili su od Toyote, drugog najvećeg proizvođača automobila, da im pomogne utvrditi kako je tzv. Islamska država uspjela doći do vrlo velikog broja Toyotinih pick-upova i terenaca, koje je moguće vidjeti u nizu propagandnih videa ISIS-a u Iraku, Siriji i Libiji.

 

Toyota tvrdi da ne zna odakle ISIS-u toliko njihovih vozila. “Izvijestili smo o strukturi Toyotine prodajne mreže na Bliskom istoku i postupcima koje Toyota provodi ne bi li je zaštitila”, rekao je Ed Lewis, Toyotin vašingtonski direktor odnosa s javnošću i komunikacija.


Toyota ima “strogu politiku zabrane prodaje svojih vozila osobama koje bi ih mogle iskoristiti za paravojne i terorističke aktivnosti”, rekao je Lewis. No, dodao je, nemoguće je pratiti ukradena vozila ili ona koja su kupljena pa preprodana.


Stotine Toyota s crnim grbom kalifata


Irački ambasador u SAD-u Lukman Faily rekao je za ABC News da je ISIS, osim što je prenamijenio starije terence, u zadnjih nekoliko godina došao do stotina potpuno novih. “Naše smo susjede stoga upitali – odakle dolaze ti novi terenci, s pogonom na četiri kotača?”, istaknuo je Faily.


ISIS-ovi propagandni videsnimci prikazuju militante kako se voze sirijskim ulicama u nepreglednom nizu novih i starijih Toyotinih terenaca s crnim oznakama samoprozvanog kalifata. Bilo je tu i nekoliko Mitsubishijevih, Hyundaijevih i Isuzuovih terenaca, ali Toyotinih je bilo daleko najviše.


“Nažalost, Toyotini terenci gotovo da su postali dio ISIS-ova brenda”, rekao je Mark Wallace, bivši američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima, koji je danas na čelu Projekta za suzbijanje ekstremizma, neprofitne organizacije koja razotkriva izvore financiranja terorističkih skupina. Istaknuo je da su na gotovo svakom videu ISIS-a cijeli konvoji Toyotinih terenaca.

 

 

(Telegram.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook