14. I 15. OKTOBRA NA VETERINARSKOM FAKULTETU

Najveći međunarodni skup u Jugoistočnoj Evropi iz oblasti 'Jedinstvenog zdravlja': Sarajevo - centar nauke, znanja, inovacija...

Biznis Klub09.10.15, 13:19h

Najveći međunarodni skup u Jugoistočnoj Evropi iz oblasti 'Jedinstvenog zdravlja': Sarajevo - centar nauke, znanja, inovacija...
Kao organizator dvodnevnog Kongresa čiji je moto “One world One health One vision“, 14. septembra, Veterinarski fakultet u Sarajevu ugostiti će blizu 300 učesnika iz cijelog svijeta

 

Dolaze iz 14 zemalja sa raznovrsnim naučnim programima koji su prilika za kontinuiranu edukaciju ali i prezentaciju novih i originalnih istraživanja. Veterinarski fakultet s ponosom ističe da će Sarajevo tih dana biti centar nauke, znanja, novih spoznaja i inovacija.


Prijavljenih 80 istraživača kroz pet podijeljenih sekcija za koje su zaduženi renomirani domaći i strani moderatori, demonstrirati će nove metode o sljedećim temama: Infektivne, parazitarne i bolesti prenosive vektorima, Sigurnost hrane i javno zdravstvo, Proizvodnja i dobrobit životinja, Obrazovanje i profesionalni razvoj, te Kliničke nauke.


- Posebno nam je zadovoljstvo što će se Kongresu pridružiti domaći proizvođači hrane kako bi, nakon stručnih izlaganja, stvorili novu viziju i postavili još bolje standarde u svojim proizvodnim pogonima. Zašto je sve to toliko važno najbolje se očituje u činjenici da je koncept „Jedinstveno zdravlje“ („One Health“) međunarodno priznata strategija za razvijanje interdisciplinarne saradnje i komunikacije u zdravlju za ljude, životinje i okoliš. Postignuta sinergija će pomoći u zaštiti i očuvanju nebrojenih miliona života danas i u budućim generacijama. Dakle, ona će unaprijediti „zdravlje za sve“, te proširiti baze naučne spoznaje, biomedicinsku edukaciju i kliničku medicinu. Kao potvrda važnosti za čovječanstvo, najbolje ilustrira i ovonedjeljna dodjela Nobelove nagrade za ovu oblast i otkrića koja će spasiti milione tih života, navodi prof. dr. Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.


Više nego ikad biomedicinske znanosti doživljavaju sve širu primjenu u upravljanju globalnim, regionalnim i nacionalnim sistemima javnog zdravstva, zdravlja životinja i sigurnosti hrane. Umrežavanje istraživača i korisnika je danas garancija izvrsnosti koja će omogućiti akademskim i znanstvenim zajednicama ispunjavanje njihovih ciljeva u edukaciji visoko-obrazovanih profesionalaca i razvoja kapaciteta za donošenje najboljih odluka u sferama zdravlja ljudi i životinja, sigurnosti hrane i unaprijeđenja dobrobiti.


Svečana ceremonija i prijem povodom otvaranja Međunarodnog kongresa ”One world One health One vision” održat će se u Sarajevskoj vijećnici, 14. oktobra od 18.00 do 20.00 sati, dok će se plenarne sesije kongresa održati dan nakon toga u Kongresnom centru Terme Ilidža.

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook