FOTO/ UMJETNIČKI PERFORMANS U SARAJEVU

Okrutna i nehumana kazna: EU info centar obilježio Evropski i Svjetski dan borbe protiv smrtne kazne

Hronika09.10.15, 12:56h

Okrutna i nehumana kazna: EU info centar obilježio Evropski i Svjetski dan borbe protiv smrtne kazne
- Smatramo da je smrtna kazna okrutna i nehumana i da je njeno ukidanje bitno u zaštiti ljudskog dostojanstva. Njeno ukidanje širom svijeta predstavlja jedan od glavnih ciljeva politike ljudskih prava Evropske unije, rekao je ambasador Wigemark

 

Evropski i Svjetski dan borbe protiv smrtne kazne obilježen je sinoć u prostorijama EU info centra u Sarajevu originalnim umjetničkim performansom i diskusijom. Dan protiv smrtne kazne (10. oktobar) u Evropskoj uniji se obilježava od 2007. godine.

 

Obraćajući se prisutnima ovom prilikom, ambasador Wigemark naglasio je da se Evropska unija protivi smrtnoj kazni te se dosljedno zalaže za njeno ukidanje širom svijeta.


"Smatramo da je smrtna kazna okrutna i nehumana i da je njeno ukidanje bitno u zaštiti ljudskog dostojanstva. Njeno ukidanje širom svijeta predstavlja jedan od glavnih ciljeva politike ljudskih prava Evropske unije“, rekao je ambasador Wigemark dodajući da EU ostaje značajan faktor i donator u podržavanju organizacija civilnog društva širom svijeta u kampanji za ukidanje smrtne kazne.

 

eu-smrtna-kazna-1

 

U desetominutnom performansu, BiH umjetnici, glumica Elma Juković i kipar i slikar, Adis Lukač kombinovali su čitanje govora grčkog filozofa Sokrata, („Besjeda poslije izricanja presude na smrt“) prije izvršenja smrtne kazne dok istovremeno na platnu nastaje ljudska silueta koja prikazuje očaj.


Juković i Lukač su istakli važnost propitivanja smrtne kazne naglasivši kako ljudski život ima biološki tok i da niko nema pravo osuditi čovjeka na smrt.


Nakon performansa ambasador Lars-Gunnar Wigemark, posjetioci, umjetnici i predstavnici nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini učestvovali su u diskusiji.

 

eu-smrtna-kazna-2


Ujedinjene nacije su još 1966. godine preporučile ukidanje smrtne kazne, a godine koje su uslijedile obilježene su jačanjem međunarodnog pokreta koji se bori protiv ovakvog kažnjavanja ljudi, pa se sve više zemalja odlučuje na ukidanje smrtne kazne. U zemljama Evropske unije 10. oktobar se obilježava kao Evropski dan borbe protiv smrtne kazne. Evropska unija se protivi smrtnoj kazni i njeno ukidanje se u zemljama članicama Unije smatra sastavnim dijelom poštivanja ljudskih prava i zaštite ljudskog dostojanstva.

 

Od 2007. godine kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR), EU je obezbijedila skoro 20 miliona eura za podršku aktivnostima za ukidanje smrtne kazne.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook