Pomutnja zbog izbjeglica

Bavarska odlučna unatoč Merkel: Zatvaramo granice pa makar prekršili njemačke zakone!

Hronika08.10.15, 21:49h

Bavarska odlučna unatoč Merkel: Zatvaramo granice pa makar prekršili njemačke zakone!
Bavarska vlada namjerava danas donijeti mjere za zaustavljanje dotoka izbjeglica, pa makar time prekršila njemačke i evropske zakone, objavio je ugledni njemački tjednik Spiegel



Na granicama će biti uspostavljene tranzitne zone, poput onih u zračnim lukama, kako bi se spriječio prolaz izbjeglicama.

 

Granična kontrola je u nadležnosti njemačke savezne policije, ali je bavarska vlada spremna svoju policiju poslati na novouspostavljene tampon zone prema Austriji. Izbjeglice koje dolaze preko Bavarske - a te su u većini - autobusima će biti vraćene u susjedne zemlje, prenosi Spiegel Online.



Kao treću mjeru, bavarska vlada planira osigurati besplatne vozove kojima bi se izbjeglice iz Bavarske prebacivale u druge dijelove Njemačke.



Njemačka kancelarka Angela Merkel protivi se zatvaranju granice. Nagađa se da se svakako granica neće zatvoriti prije ponedjeljka, kako pogoršanje krize ne bi dalo vjetar u leđa ekstremno desnoj Slobodarskoj stranci (FPÖ) uoči lokalnih izbora u Beču u nedjelju.



U Bavarsku je od 1. septembra do 3. oktobra došlo 225.000 izbjeglica - rekao je bavarski premijer Horst Seehofer. On je i predsjednik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), koalicijskog partnera Demokršćanske stranke (CDU) Angele Merkel, prenosi Jutarnji.hr.



(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook