'Moguće je promijeniti sudbinu'

Životni put kao iz filma: Trebao je biti stočar u sirijskoj pustinji, a danas je poduzetnički gigant!

Lifestyle08.10.15, 16:55h

Životni put kao iz filma: Trebao je biti stočar u sirijskoj pustinji, a danas je poduzetnički gigant!
Mohed Altrad, danas 67-godišnji poduzetnik ovog je ljeta bio glavna zvijezda 15. po redu EY Svjetskog poduzetnika godine koji se tradicionalno održava u Monte Carlu. Njegova priča o uspjehu te životni put koji je sve samo ne uobičajen, a gotovo je i filmski, bez riječi je ostavila javnost širom svijeta

 

Altradov životni put započeo je u pustinjama Sirije gdje je rođen u beduinskoj porodici. Potresna sudbina rezultirala je smrću njegove maloljetne majke , a brigu o tada četverogodišnjem Altradu preuzela je njegova baka.

 

Kao beduin Altrad je putovao pustinjom, bez prilike za obrazovanjem te bezbrižnim životom djeteta. Njegova baka odlučila je kako mu obrazovanje nije potrebno obzirom da će biti stočar te nastaviti porodičnu tradiciju. Ipak, Mohedova želja za obrazovanjem i interes za školom su prevagnuli. U Francusku dolazi 1969. ne poznajući francuski jezik, a kako je bio napomenuo, često ne znajući hoće li tog dana imati što za jesti. Njegova ambicija i želja rezultirala je na kraju formalnog obrazovanja stjecanjem titule doktora računarstva.

 

Poslovnu karijeru Altrad započinje u računarskim tvrtkama, a preokret se događa 1985. godine kada s partnerom kupuje propalu tvornicu skela na jugu Francuske. Iako nije znao gotovo ništa o samoj industriji, ubrzo počinje stvarati rezultate. Mohed je danas predsjednik Uprave Altrad Grupe koja zapošljava 17000 ljudi u 170 podružnica širom svijeta i bilježi promet od 1,8 milijardi eura te je svjetski lider u proizvodnji miješalica za beton i europski lider u proizvodnji skela i građevinskih kolica.

 

Svoju je priču Mohed Altrad ispričao ovoga juna kada je u sklopu globalnog programa EY Poduzetnik godine proglašen svjetskim poduzetnikom godine.

 

„Želim posvetiti ovu nagradu svim ljudima, zbog toga što je cilj življenja pomoći čovječanstvu. Moja priča pokazuje da je moguće promijeniti vlastitu sudbinu.“ - tom prilikom je dodao Altrad.

 

(Jutarnji, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook