Po nalogu Tužilaštva BiH

U Foči uhapšen Krsto Dostić zbog ratnog zločina: Uz prijetnju oružjem silovao ženu u poodmakloj trudnoći

Hronika08.10.15, 16:00h

U Foči uhapšen Krsto Dostić zbog ratnog zločina: Uz prijetnju oružjem silovao ženu u poodmakloj trudnoći
Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-? na području Foče lišili su slobode Krstu Dostića (1953), osumnjičenog za ratni zločin



Dostić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je od aprila do decembra 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojnih i policijskih snaga tzv. srpske republike BiH, koji je bio usmjeren protiv bošnjačkog stanovništva, kao pripadnik tih snaga na području općine Foča nad jednom ženskom osobom izvršio silovanje.



On je osumnjičen da je početkom juna 1992. godine, naoružan, u naselju Ljubović, općina Foča, nasilno ušao u kuću spomenute ženske osobe koja je bila u poodmaklom stadiju trudnoće, gdje je upotrebom fizičke sile i uz prijetnju oružjem naredio da skine odjeću i izvršio nad njom silovanje.



Krsto Dostić osumnjičen je da je počinio počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.



Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, uputit će Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane.



Predložene mjere zabrane, u skladu sa članom 126. ZKP-a BiH, uključuju oduzimanje putnih isprava, zabranu napuštanja mjesta prebivališta, zabranu kontakta sa svjedocima i javljanje u nadležnu policijsku stanicu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.



(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook