INVESTICIJSKO-RAZVOJNA KONFERENCIJA

Duraković: Srebrenica ima mnogo toga za ponuditi, ne želimo više da živimo od sadake

Front08.10.15, 12:37h

Duraković: Srebrenica ima mnogo toga za ponuditi, ne želimo više da živimo od sadake
Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je za Fenu da su velika očekivanja od investicijsko-razvojne konferencije koja će prvi put biti održana u Srebrenici 11. i 12. novembra, kada će biti prezentirani primjeri uspješnih firmi na području ovog grada

-Želimo Srebrenicu predstaviti u drugom svjetlu, radeći pozitivnije stvari. Pozivnice na konfereciju su upućene svima koji su bili 11. jula u Potočarima, kao i premijeru Turske. Premijer Srbije Aleksandar Vučić nam je prvi potvrdio dolazak i mi to pozdravljamo. Također, očekujemo da se i drugi iz regije odazovu - rekao je načelnik Duraković.

 

Ističe da je cilj konferencije otvaranje novih radna mjesta i bolji život za sve građane.

 

- Ne želimo praviti novu Srebrenicu, nego je želimo prezentirati kakva je bila, šta je u ratu uništeno, kao i šta je dosad urađeno te šta se može uraditi da se na neki način poprave uslovi življenja u Srebrenici. Nismo mjesto gdje treba davati donacije, imamo mnogo toga ponuditi i ne želimo da živimo od sadake već od svoga rada kroz resurse kojima raspolažemo - poručio je Duraković.

 

Osim posjete premijera Srbije Vučića, dolazak na konferenciju u Srebrenicu je potvrdio i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

- Izetbegović je u startu rekao da će doći na konferenciju, a očekujemo i druga dva člana Predsjedništva, predsjednika RS-a i premijerku RS-a. Pozvali smo sve one s kojima sarađujemo, jer želimo Srebrenicu napraviti regionalnim centrom - ističe Duraković za Fenu.

 

Investicijska razvoja konferencija u Srebrenici ima regionalni značaj, a pozvani su predstavnici i premijeri svih susjednih država, predstavnici 30 ambasada koje su smještene u BiH, zatim članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, entitetski premijeri i stotinjak vodećih investitora u BiH iz regije i šire.

 

Cilj konferencije je, kako je ranije najavljeno, da devastirani objekti budu stavljeni u funkciju, da investicije koje su zaustavljene budu deblokirane, poput projekta Banje Guber te otvaranje i izgradnja triju novih pogona u Potočarima i mini industrijska zona u Skelanima.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook