RASPLAMSAVA SE RAT NA BLISKOM ISTOKU

U žestoke napade u Siriji uključili se i ruski ratni brodovi; Irak: I nama će trebati pomoć Putinovih bombardera!

Hronika07.10.15, 15:56h

U žestoke napade u Siriji uključili se i ruski ratni brodovi; Irak: I nama će trebati pomoć Putinovih bombardera!
Ruski ministar obrane Sergej Shoigu potvrdio je da su ruski vojni brodovi u srijedu ispalili 26 raketa u Siriju iz Kaspijskog mora te da su pogodili 11 meta, prenosi CNN. Prethodno ovom najnovijem napadu, Rusija i Sirija su u srijedu također izvršili koordinirane napade na islamističke skupine u regijama Hama i Idlib

Ako su ti izvještaji točni, ti napadi predstavljaju novu razinu suradnje između Rusije i Sirije, a istovremeno osnažuju tvrdnje da je ruska intervencija u Siriji u službi osnaživanja režima predsjednika Bašara al-Asada, a ne borbe protiv regionalnog terorizma.

 

Međutim, Rusija je rekla da je spremna surađivati s Sjedinjenim Američkim Državama u vojnim aktivnostima u Siriji, unatoč novim napadima koje je upravo izvršila.

 

Zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov rekao je u srijedu da je njegova država spremna preuzeti informacije koje je koalicija predvođena SAD-om prikupila o islamskim militantima te je pozvao sve uključene strane da međusobno podijele informacije u metama koje treba ciljati.

 

'Potrebno je samo pojasniti neke tehničke detalje, o kojima će se uostalom danas razgovarati na sastanku između predstavnika ruskog ministarstva obrane i Pentagona', rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

 

Sukobi koji su se odvili do sada u srijedu najžešći su u posljednjih mjesec dana, rekla je britanska organizacija za ljudska prava.

 

Irak bi mogao zatražiti ruske napade na Islamsku državu

Irak bi mogao zatražiti ruske zračne udare na ciljeve Islamske države na svom tlu i želi da Moskva odigra veću ulogu nego Sjedinjene Države u ratu protiv te džihadističke skupine.

 

"Mogli bismo biti primorani uskoro zatražiti od Rusije pokretanje zračnih udara u Iraku. Mislim da će sljedećih nekoliko dana ili tjedana Irak biti primoran zatražiti od Rusije da pokrene zračne udare, a to ovisi o njihovom uspjehu u Siriji", rekao je čelnik parlamentarnog odbora za obranu i sigurnost Hakim al-Zamili.

 

Ruski napadi protiv oporbe u Siriji dali su nadu i u Bagdadu da bi Rusija mogla postati učinkoviti partner protiv IS-a.

 

"Željeli bi vidjeti snažniju rusku ulogu u Iraku. Da, definitivno veću ulogu nego je imaju Amerikanci", rekao je al-Zamili.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook