EKONOMSKI ANALITIČAR TVRDI

Eldar Dizdarević: Od kršenja prava radnika, mnogo veći je problem neoliberalno zakonodavstvo u BiH

Biznis Klub07.10.15, 15:36h

Eldar Dizdarević: Od kršenja prava radnika, mnogo veći je problem neoliberalno zakonodavstvo u BiH
Ekonomski analitičar Eldar Dizdarević je izjavio danas u Sarajevu da poslodavci u BiH krše radno zakonodavstvo, ali da je to kršenje na istom nivou kao i u drugim zemljama

On je, na panel diskusiji "Prava radnika i radnica danas", koju su organizirali Savez samostalnih sindikata BiH i Fondacija "Friedrich Ebert" povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada, istakao da je najveći problem s radnim zakonodavstvom  što je ono sačinjeno u duhu neoliberalne ekonomske doktrine koja dodatno ugnjetava prava radnika, jer se vodi isključivo interesom krupnog kapitala i profita, a sve ostalo je tome podređeno.

 

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović rekao je da je dostojanstven rad u BiH daleko od stvarnosti i da su sva dosadašnja kršenja prava radnika unesena u novi Zakon o radu i sada se pokušavaju legalizirati.

 

Dodao je da će Opći kolektivni ugovor biti zadnja prilika da ti pokušaji budu osujećeni insistiranjem na odvajanju kategorija minimalne plaće i najniže cijene rada koja bi bila osnov za izračun osnova plaće zajedno s koeficijentom složenosti poslova.

 

Ekspert iz oblasti radnog zakonodavstva Hakija Kurtović rekao je da u BiH poslodavci i u javnom i u privatnom sektoru umanjuju prava radnika u odnosu na ono što je zakonom propisano.

 

Smatra da je novi Zakon o radu dosta dobar, iako sadrži određene odredbe koje treba uskladiti s međunarodnim pravom, ali da bi za njegovo puno provođenje trebalo usvojiti i podzakonske akte, a ako bude dosljedno primjenjivan ispekcija rada će imati puno posla, što mnogi, a posebno poslodavci ne shvataju.

 

Kurtović je rekao da Opći kolektivni ugovor, kao najvažniji podzakonski akt, ne mogu zaključiti samo Udruženje poslodavaca i Savez samostalnih sindikata BiH, već mora i Vlada jer je više od polovine poslodavaca u državnom vlasništvu.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook