Kontroverze oko 'Slavonske sokolske garde'

Čemu služe Glavaševe crne odore?! Vojna jedinica koja poziva na ustaštvo ili 'sportsko-rekreacijska' sekcija?

Hronika07.10.15, 11:17h

Čemu služe Glavaševe crne odore?! Vojna jedinica koja poziva na ustaštvo ili 'sportsko-rekreacijska' sekcija?
U emisiju Novi dan javio se Branimir Glavaš koji je komentirao osnivanje "Slavonske sokolske garde", unutarstranačke sekcije HDSSB-a

 

Jutros se pojavila naslovnica "24 sata" koja tvrdi da je osnovana Glavaševa tajna garda. O čemu je riječ?

 

"Čim se pojavio tekst s tim naslovom to zvuči senzacionalistički. Ako je tajna onda se ne bi pojavila u 24 sata. Klasičan tabloid koji diže taj događaj na razinu koja to ne zaslužuje".

 

Nije li ovdje riječ o događaju, a ne o mediju? Mnogi će ovo vidjeti kao poziv na ustaštvo.

 

"Nije to vojna jedinica. Sada se u stranci osniva sportsko-rekreacijska sekcija koja će biti i zaštitarska. Unutarstranačka 'Slavonska sokolska garda' služit će u funkciji sporta i stranke".

 

Čemu danas garda u crnim uniformama i kakve veze imaju crne odore sa sportskim klubom?

 

"Čemu bježati od crne boje? Ima je i specijalna policija. U stranci smo vodili raspravu da li da budu u duginim bojama ili crnim bojama, ali smo se odlučili na crnu jer bi dugine boje slale neke poruke koje bi nam razbile stranku. Prevagnula je crna boja jer djeluje elegantno i svečano, a ne dugine boje. Nikakve razlike nema između uniforme u duginim bojama i crne boje".

 

Čemu ta vojska? Protiv koga bi trebala ratovati?

 

"Protiv nikoga. To je sportsko rekreacijski klub s namjerom da okuplja mlade u svrhe sporta i da se ne okupljaju po birtijama. Bolje je to nego da piju, alkoholizraju se i drogiraju".

 

Hoće li ova vojska biti naoružana i imati ovlasti intervenitrati na skupovima stranke?

 

"Ma kakvi. Neće biti nikakva naoružana garda niti joj je to svrha. Iskazat će se na sportsko-humanitarnom polju, a to ćemo dokazati uskoro".

 

Ne bi li za sportska natjecanja bila prikladnija sportska odjeća od odora?

 

"Kad to bude na rasporedu normalno da neće skakat u crnim uniformama već će se obući u skladu s propozicijama natjecanja".

 

Svjesni ste da će ovo izazvati niz napada. Kako to komentirate i dočekujete?

 

"Spremni smo i da Ministarstvo uprave kaže svoju riječ, ali ja vas uvjeravam da smo mi ozbiljna politička stranka, ali će ova sekcija djelovati u skladu sa zakonom. Ne bježimo od toga da će biti ovakvih ili onakvih dojmova. Da smo ih obukli u dugine boje izgubili bi veliki broj birača, a mi smo ozbiljna politička stranka".

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook