Video / Spektakl u Novom Sadu

Bosanci u Novom Sadu oborili Guinessov rekord: Sa Srbima odigrali najveće kolo na svijetu

Hronika05.10.15, 15:52h

Bosanci u Novom Sadu oborili Guinessov rekord: Sa Srbima odigrali najveće kolo na svijetu
Na novosadskim ulicama i bulevarima juče je oko 12.000 igrača iz Srbije i još 10 zemalja, u narodnim nošnjama pred više hiljada građana, odigralo veliko kolo u namjeri da obore Guinessov rekord u najdužem kolu na svijetu

 

Manifestaciju "Veliko kolo za Guinessa" je, na bini na Novom naselju, svečano otvorio član Gradskog vijeća za kuturu Vanja Vučenović

 

Potom su igrači, "od sedam do 77 godina" starosti, uhvaćeni za ruke u neprekidnom lancu dugom šest kilometara, duž četiri novosadska bulevara, odigrali u kontinuitetu Veliko bačko kolo, Katanku i Užičko kolo, praćeni muzikom sa razglasa kao i gromkim aplauzima i ovacijama publike, prenosi B92.net.

 

ginisovo-kolo-novi-sad

 

Splet igara iz Srbije u najvećem kolu na svetu, koje će najverovatnije i zvanično ući u Guinessovu knjigu rekorda, igrali su članovi 258 kulturno-umetničkih društava, djeca i odrasli iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Italije, Mađarske, Slovenije, Nemačke i Austrije. 

 

Bila je to prilika da, osim učestvovanja u obaranju neobičnog rekorda, folkloraši iz raznih zemalja građanima Novog Sada tokom lijepog oktobarskog nedjeljnog popodneva prikažu ljepotu igre i raskoš krajeva iz kojih dolaze.

 

kud-gradacac

 

Centralnom događaju, igranju Velikog kola, prethodili su koncerti koje su učesnici manifestacije priredili na više od 20 lokacija u gradu.

 

Manifestacija "Veliko kolo za Guinessa" imala je i humanitarni karakter, jer su njeni učesnici dali podršku borbi protiv bolesti dijabetesa.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook