Naučno istraživanje

Grickanje noktiju: Nećete vjerovati koja su dva glavna uzroka ove ružne navike

Lifestyle05.10.15, 11:06h

Grickanje noktiju: Nećete vjerovati koja su dva glavna uzroka ove ružne navike
Grickanje noktiju, kao i čupkanje kožice oko nokta smatra se znakom nervoze. No, najnovije istraživanje pokazalo je kako tjeskoba i negativne misli nemaju veze s time, već kako je zapravo riječ o potpuno suprotnom razlogu

 

Grickanje noktiju je repetitivno ponašanje jednako čupkanju kožice na prstima ili igranju s pramenom kose. No ovakva navika nikako nema veze s napadajima nervoze i tjeskobe, već s nečim puno jednostavnijim i pozitivnijim.


Naime, provedeno je istraživanje na uzorku od 100 osoba koje su sklone grickanju noktiju. Ispitanici su stavljeni u različite situacije koje su u njima trebale izazvati različite osjećaje poput stresa, opuštenosti i dosade.


Kako bi u njima izazvali tjeskobu i negativne osjećaje, naučnici su ispitanicima puštali kratke filmove o avionskim nesrećama i prirodnim katastrofama, ali i opuštajuće snimke prirode i životinja. Niti jedna od navedenih situacija nije ih navela na grickanje noktiju.

 

No, kada su im zadali zadatke koji su najavljeni kao jednostavni, ali su se zapravo pokazali poprilično teškima, gotovo svi ispitanici su se tokom mozganja, vratili svojoj ružnoj navici. Ista stvar se dogodila kada su ih ostavili u prostoriji same, bez ikakvih zvukova i interakcija.

 

Naučnici su zaključili kako je razlog tome perfekcionizam. Naime, u trenutku kada osobe sklone grickanju noktiju utonu u duboke misli, u želji da riješe neki problem ili zadatak, repetitivno ponašanje izlazi na površinu. Istu reakciju u njima je izazvala i dosada.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook