Od 8. do 11. oktobra u Umjetničkoj galeriji

Sarajevo Green Design Bienale: Praznik inovacije i kreativnosti obilježen temom održive gradnje i arhitekture

Kultura04.10.15, 19:19h

Sarajevo Green Design Bienale: Praznik inovacije i kreativnosti obilježen temom održive gradnje i arhitekture
Ove godine Sarajevo Green Design Bienale u organizaciji Sarajevo Green Design Fondacije po šesti put obilježava oktobarske dane u Sarajevu i svojim bogatim programom od 8. do 11. oktobra pruža inspiraciju, podstiče inovaciju i slavi kreativnost

 

Sarajevo Green Design Fondacija je izrasla u samostalnu i dinamičnu mutidisciplinarnu i internacionlnu platformu koja ima za cilj formirati kreativni centar za inovaciju u regiji koji će povezati naučnu infrastrukturu sa proizvodnom i kreativnom industrijom u traženju novih održivih koncepata i tehnologija, u cilju jačanja njihove konkurentnosti.

 

Fondacija je postala ravnopravni partner u Evropskom Horizon 2020 projektu Buildings as Material Banks, putem kojeg s evropskim partnerima radi na razvoju novih principa projektovanja i prijedloga novih EU standarda, biznis modela i pravila građenja koja će pomoći u tranziciji prema dinamičnoj arhitekturi, eliminisanju građevinskog otpada i strateškom razvoju cirkularne ekonomije. U okviru ovog projekta, Fondacija je predvidjela realizaciju Green Design Centra koji će predstavljati izlog inovacije i kreativnosti. U razvoj ovog centra će biti uključena inovativna građevinska i proizvodna industrija iz Bosne i Hercegovine i regije, kao i Univerzitet u Sarajevu.

 

Kick off ovog Evropskog projekta će se održati u okviru Bienala u sklopu kojeg će Sarajevo Green Design Fondacija ugostiti 35 kolegica i kolega iz 15 vodećih Evropskih institucija iz oblasti održive gradnje i arhitekture, a koji dolaze iz Engleske, Njemačke, Švedske, Holandije, Belgije i Portugala.

 

Dr. Elma Durmišević, osnivačica Sarajevo Green Design Fondacije, ističe da je posebna pažnja ovogodišnjeg Bienala posvećena promociji mobilnosti i demonstraciji električnih vozila sastavljenih na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, prezentaciji objekta izgrađenog od prirodnih materijala na BURCH Univerzitetu, promociji urbane eco i slowfood hrane pod pokroviteljstvom Ambasade Francuske, kao i promociji internacionalne knjige ”Dynamic Architeture” koja elaborira jednu od polaznih tačaka Evropskog projkta, čiji su autori Elma Durmišević, Adnan Pašić i Birguc Colakoglu, a koja je izdata u Holandiji kao rezultat dugogodišnje saradnje Univerziteta iz Sarajeva, holandskog Univerziteta Twente i Yldiz Univerziteta. Fondacija će promovisati i knjigu domaće autorice Sanele Klarić pod naslovom “Održivo stanovanje” koja predstavlja potencijal bh. građevinske industrije u korištenju prirodnih materijala.

 

”Uvjerena sam da smo sa pet Sarajevo Green Design Festivala i sada prvim bienalom, zednjih sedam godina postavili temelje novog promišljanja o gradovima, objektima i infrastrukturama budućnosti, kao i faktorima koji utiču na njihovu održivost. Vjerujem da ćemo narednih godina svjedočiti novom trendu i ekspanziji u kreativnosti i mogućnostima primjene green deisgn principa i u Bosni i Hercegovini i da će Sarajevo Green Design Fondacija biti tu da nas podstiče na otkrivanje novih granica i potencijala, a u čemu će platforma za inovaciju pri Green Design Centru sigurno imati bitnu ulogu”.

 

Tradicionalno, Bienale je uvijek propraćeno i izložbama. Ove godine u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine posjetiteljke i posjetioci će moći vidjeti osam izložbi iz sedam zemalja, posvećenih uspješnim primjerima primjene principa održivog razvoja putem produkt designa i arhitekture.

 

(Urbanmagazin.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook