Od petog do sedmog oktobra

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz u trodnevnoj posjeti BiH

Hronika04.10.15, 16:04h

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz u  trodnevnoj posjeti BiH
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz će od 5. do 7. oktobra boraviti u posjeti BiH, u okviru koje će boraviti u Sarajevu i Mostaru



Tužilac je pozvan da održi predavanja studentima univerziteta u Sarajevu i Mostaru, gdje će govoriti o savremenim izazovima međunarodnog krivičnog pravosuđa.



Tužilac će u Mostaru posjetiti Stari most i Stari grad koji su pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske baštine, i razgovarati o zaštiti kulturnog naslijeđa s predstavnicima UNESCO-a.



Također će iskoristiti priliku da se sastane s predstavnicima Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i razgovara o procesuiranju ratnih zlo čina i pitanjima od zajedničkog interesa.



Tužilac će se u Sarajevu sastati s Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom za BiH, Jonathanom Mooreom, šefom misije OSCE u BiH, kao i Sezin Sinanogluom, rezidentnom predstavnicom UNDP-a.



Posjeta tužioca Brammertza regionu u sklopu redovnih priprema za podnošenje izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija očekuje se u narednim mjesecima, saopćeno je iz Ujedinjenih naroda.



(Fena/mr)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook