Odgovorni već od malih nogu

Zemlja prosperiteta i perspektivnih ljudi: Kako Nijemci odgajaju svoju djecu u odnosu na nas?

Lifestyle04.10.15, 15:23h

Zemlja prosperiteta i perspektivnih ljudi: Kako Nijemci odgajaju svoju djecu u odnosu na nas?
Zbog čega su Nijemci takvi kakvi jesu, odgovor valja potražiti i u odgoju djece, koja se podižu da budu neovisni, ali i odgovorni članovi porodice, pa onda i njemačkog društva


Amerikanka Sara Zaske iz prve je ruke iskusila koje su to razlike u odgoju djece, koja Njemačku danas čine onim što ona jeste. Zemlja prosperitetnih, radišnih i odgovornih ljudi.

 

Svoje je impresije stekla na dječjim igralištima i u vrtiću, nimalo različitima od naših, osim po odgojnim metodama i mentalitetu roditelja koji neke stvari rade bitno drugačije od naših. Evo što je napisala za Time.


1. Čitati i pisati se ne uči kod kuće

 

Vrtići u Berlinu ne podržavaju rano educiranje djece u klasičnom smislu. Učiti čitati nije zadaća roditelja, već je zadatak koji se pred djecu stavlja tek u “maloj školi”. Vrtić je mjesto za igru i socijalizaciju. U prvom razredu osnovne škole također nema pritiska. Djeca imaju dva velika odmora, a gradivu se pristupa ležerno. To ne znači kako se ono ne savlada. Prema istraživanju Udruženja za ekonomsku suradnju i razvoj, 15-godišnji Nijemci iznad su međunarodnog prosjeka u znanjima iz matematike, jezika i fizike.


2. Djeco, igrajte se sa vatrom

 

Kada su u pitanju mali Nijemci, nema mjesta strahovima. Već u ranoj dobi, djecu se ohrabruje da prilikom jela koriste noževe, a svijeće i ostali maleni izvori vatre igračke su kao i svake druge. “Pazi opeći ćeš se”, ne postoji u riječniku roditelja, koji, jednom kada djetetu demonstriraju (bilo da se radi o vatrometu za Novu godinu ili roštiljanju u dvorištu) što to vatra jest, od djece očekuju da plamen više ne diraju.

 


3. Slobodno se kreću bez nadzora roditelja

 

Djeca u Njemačkoj slobodno se i bez ruke roditelja kreću po susjedstvu. U školu idu u društvu prijatelja, a pojedini školarci samostalno se kreću tramvajima i podzemnim željeznicama. Njemački roditelj zabrinut je za sigurnost svojeg djeteta, ali ne hoće li ga neko oteti, već hoće li ono na siguran način prijeći preko pješačkog prijelaza. Činjenice im i tu idu pod ruku. Naime, otmice djece su iznimno rijetke, u SAD-u ih se, primjerice, dogodi 115 godišnje.


4. Proslava povodom polaska u školu

 

Einschulung, prvi dan škole, Nijemcima je jedan od najvažnijih dana u životu. Nakon što završi prva sedmica u školi, mališani na poklon dobiju veliki kornet napunjen olovkama, bojicama, tekama, slatkišima i svim ostalim potrepštinama jednog prvačića. U školi se slavi u subotu, a ostatak vikenda prvačiću se čestita i slavi kod kuće.

 

Drugi veliki korak u školovanju je Jugendweihe. Kada školarci napune 14 godina, smatra se kako ulaze u svijet mladih odraslih. Povodom Jugendweiha također se pripremaju proslave, i u školi i kod kuće.


5. Vani, svaki dan

 

Njemačka izreka: “Nema lošeg vremena, samo neprikladne odjeće”, govori gotovo sve. Bez obzira na vremenske uvjete, djeca su na igralištima. Škole i vrtići podržavaju boravak na svježem zraku, pa mnoge u svojim dvorištima imaju prave male vrtove. Nakon škole i ručka, dobro odjeveni, klici izlaze van, na zrak, među svoje vršnjake. Mame i tate mogu ih pratiti, ali ne i zaustaviti.


(net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook