Zlatan Husić/ Stanje u partiji kroz 11 tačaka

Zašto SDP BiH i dalje tone?!


05.09.15, 13:14h

Opis stanja u SDP BiH kroz jedanaest točaka

 

1. Ovaj naš SDP danas nema veze sa Titom ni u tragovima. Osim što ga spomenemo s vremena na vrijeme. Za ovih posljednjih desetak godina nas je pojela borba za političku poziciju zaboravljajući principe na kojima mi stojimo i kojih se nastojimo držati.

 

2. Od 2002. godine mi se aktivno tučemo međusobno u nakani da se napreduje na poziciju više u "hranidbenom partijskom lancu". Zbog toga me današnje kavge aktualne ekipe ne čude ništa jer sve je stvar partijskog odgoja. Od kongresa 2002. nijedan kongres i bitnije sjednice SDP-a nisu prošle mirno. To je ušlo u podsvijest mlađih i nadolazećih aktivista, koji su 2010. pretvorene u klijentelu i bore se za očuvanje nečega i nekoga što ni sami ne razumiju.

 

3. Nakon izbora 2010. godine u našoj partiji se rodila jedna nova generacija mlade klijentele koja nije mogla biti zbrinuta iz više razloga: posljednjih osam godina je opće krvoproliće na političkoj sceni po pitanju svega, pa i zaposlenja bilo koga, mnogo se obećavalo i pri tome lagalo tada aktivistima, a kasnije klijenteli, kako bi što više zapeli za pojedince na terenu i donijeli što veći broj glasova, izborni zakon u BiH je takav da imati najviše glasova na izborima ne znači ništa ako nemaš najveću koaliciju, a naposljetku se u toj koaliciji zaboravi klijentela "koju si stvorio", jer te neprincipijelne koalicije našeg neprincipijelnog političara povedu u kriminalne i kojekakve igre.

 

4. Nova generacija aktivista koja je prerasla u klijentelu zbog obećanih kula i gradova je pobijesnila zbog neispunjavanja istih.

 

5. Partija i njen vrh nije mogla ili nije željela iskontrolirati šerife/predstavnike partije na svim nivoima pa se stoga svašta dešavalo, da se ne lažemo te baje su pljačkale nemilice sa svojim koalicijskim partnerima.

 

6. Zbog opisanog u točki 5. desio nam se izborni poraz kakav nismo ni sanjali. Pukli smo o ledinu, a đonovi nam klizavi.

 

7. Nakon izbora i izgubljenih pozicija na svim mogućim nivoima, preostala je borba u partiji kako bi se osigurale startne pozicije za napadanje onih zvaničnih na izborima koje raspisuje BiH.

 

8. Pojedine frakcije imaju klijentelu kojoj nisu ni u kapacitetu 1/3 ispunili obećanja o postizbornom zbrinjavanju. Toj klijenteli se sada servira priča da je ovo bitka, kako za te frakcije tako i za svakog pojedinca pripadnika te nove klijentelističke generacije. To znači da ako pukne taj centar moći propada i moguće zbrinjavanje klijentele. Odatle se rađa ovakvo bjesomučno napadanje, jer im je predočeno, "nema mene, nema ni vas".

 

9. Da li sve ovo ima veze sa Titom i zaštitom pregaženih građana u ovoj prevari od vremena? Nema.

 

10. Plaćat će se i glasovi na ovim izborima za predsjednika SDP ako bude trebalo i pića po lokalima... sve samo da se zadrže poluge moći kako bi se na iduće izbore moglo izaći i predstaviti kao alternativa za ovaj već evidentni politički masakar u režiji koalicijskih partnera HDZ-SDA.

 

11. Demokracija je stvar izbora, tako da huškanje, lažno obećanje itd. su najčešće oružje iz kojeg političari pucaju. A kako će se vratiti, po lošem ili dobrom, najbolje pokaže vrijeme. Period od 2000-2014. našem SDP-u se vratio kao razarajuće loš bumerang. Svi treba da budemo svjesni kako nijedna laž nije vječna, jer je to kvarljiva roba.

 

#‎Sumasumarum‬, obećavalo se i lagalo se. Partijska infrastruktura se nije čuvala i nadograđivala jer su svi potrčali u borbu za političke funkcije nakon izbora 2010. godine. Sa tih funkcija su napravili više štete nego koristi. "Jedan član jedan glas" nije kompletna demokratizacija SDP-a, ona je samo dio tog procesa. Kompletan proces demokratizacije SDP-a će biti ostvaren kada trenutno rukovodstvo i sva ona buduća budu spremna da čuju mišljenja svih članova SDP-a, a ne samo okupljenih oko njih. I naravno kada za izrečeno mišljenje prestanu govoriti "nemoj narušavati jedinstvo partije" jer to mišljenje i spremnost da se čuje mišljenje svakog člana SDP-a je istinsko jedinstvo oko kojeg treba da se okupljamo.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook