Najveća kazna u oblasti finansijskog kriminala

Mlađen Kekerović prihvatio kaznu zatvora od deset godina i oduzimanje imovine u vrijednosti četiri miliona KM

Hronika04.09.15, 20:23h

Mlađen Kekerović prihvatio kaznu zatvora od deset godina i oduzimanje imovine u vrijednosti četiri miliona KM
Ovo je najveća predviđena kazna u predmetima finansijskog kriminala i priznanje krivnje koje će pomoći u procesuiranju više predmeta višemilionskog finansijskog kriminala

 

Mlađen Kekerović (1968.) sporazumno je priznao krivnju za finansijski kriminal. Prihvatio je kaznu zatvora u trajanju od deset godina i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko četiri miliona KM.

 

Ovo je najveća predviđena kazna u predmetima finansijskog kriminala i priznanje krivnje koje će pomoći u procesuiranju više predmeta višemilionskog finansijskog kriminala.

 

Sporazumom o priznanju krivnje, optuženi Kekerović, rođen 15.02.1968. godine u Kotor Varoši, u cijelosti priznaje izvršenje kaznenih djela organiziranog kriminala, porezne utaje, pranja novca, carinske prevare, sprečavanja dokazivanja, skidanja ili povrede službenog pečata i teške krađe za koja ga tereti optužnica Tužiteljstva BiH.

 

Sukladno sporazumu, za optuženog Kekerovića predviđena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od deset godina, kao i oduzimanje višemilionske nezakonite imovinske koristi u iznosu od 4.041.109 KM.

 

Također, sporazumno priznanje sklopila su i poduzeća „MB Kekerović“ d.o.o. Laktaši i „Trgopromet Dragan“ d.o.o Laktaši, čiji je Kekerović ovlašteni zastupnik.

 

Ovim sporazumnim priznanjem, predviđena je najveća kazna u oblasti finansijskog kriminala u postdejtonskoj BiH, te će ovo priznanje pomoći procesuiranju većeg broja predmeta višemilijunskog kriminala, koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa navedenim poduzećem. Na ovaj način u budžet države Bosne i Hercegovine vratit će se iznos od oko četiri miliona KM, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Procesuiranjem predmeta finansijskog kriminala na kojima radi Tužiteljstvo BiH, postiže se bolja financijska disciplina i naplata poreza, što rezultira povećanjem naplate PDV u proteklom periodu.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook