Od iznimne važnosti za žensko zdravlje

Dame, propadate, a niste ni svjesne: Evo bez kojeg vitamina ne možete funkcionisati

Lifestyle04.09.15, 18:23h

Dame, propadate, a niste ni svjesne: Evo bez kojeg vitamina ne možete funkcionisati
Ljudsko tijelo treba mnoštvo vitamina i minerala kako bi normalno funkcioniralo te bilo vitalno i lijepo. U velikom broju nužnih nutritivnih sastojaka jedan je zauzeo značajno mjesto, posebice za žensko zdravlje

 

Nedostatak nekog od vitamina manifestira se putem velikog broja simptoma. Od umora, promjena na koži i tenu, nedostatka energije pa do hormonalne neuravnoteženosti te probavnih smetnji.


Zanimljivosti oko vitamina K2 je mnogo. Njegova važna uloga u ljudskom organizmu otkrivena je devedesetih godina prošlog stoljeća, a stručnjaci naglašavaju kako je od posebno velike koristi upravo ženama: zaslužan je za zdrave zube, kožu bez bora, jake kosti i kardiovaskularno zdravlje.


Istraživanja su pokazala kako je vitamin K2 izrazito učinkovit u usporavanju razgradnje koštanih stanica i povećanju mineralizacije koja jamči čvršće i zdravije kosti. Također se pokazao kao preventivno sredstvo u sprječavanju pojave raka, ali se koristi i u liječenju brojnih bolesti.


- u nekim zemljama koristi se za prevenciju i liječenje osteoporoze


- koristi se za sprječavanje i liječenje nekih srčanih bolesti


- starijim osobama pomaže da održe zdravlje, dok djeci jamči dužu i zdraviju starost


- pomaže u održavanju zdravlja zubi


- dokazana je uzročno posljedična veza između smanjene koštane gustoće tj. osteoporoze i pojave bora – s obzirom da K2 djeluje na gustoću kostiju, djeluje i na bore


Vitamin K2 možete pronaći u mesu, jajima, sirovom mlijeku, mliječnim proizvodima, raznim sirevima, zelenom lisnatom povrću te hrani koja se bazira na soji.

 

(gloria.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook