Održana ceremonija za mučenike

Dječaci Aylan i Galip Kurdi s majkom sahranjeni u Kobaneu

Hronika04.09.15, 15:11h

Dječaci Aylan i Galip Kurdi s majkom sahranjeni u Kobaneu
Abdulah Kurdi je rekao da se nada da će smrt članova njegove porodice ohrabriti arapske države da pomognu sirijskim izbjeglicama

 

Dvojica sirijskih dječaka, Aylan i Galip Kurdi i njihova majka Rehan, koji su se udavili pri pokušaju da stignu do Grčke, sahranjeni su danas u sirijskom gradu Kobaneu, izjavili su očevici.


 
Fotografija tijela trogodišnjeg Aylana Kurdija, koje je voda izbacila na tursku obalu, objavljena je u medijima širom svijeta i izazvala je saučešće i bijes zbog nedovoljnog zalaganja razvijenih država da pomognu izbjeglicama.


 
Njihov otac Abdulah Kurdi plakao je dok su tijela spuštana jedno pored drugog na "ceremoniji za mučenike" u većinski kurdskom gradu Kobaneu, nedaleko od granice sa Turskom.


 
Kurdi je rekao da se nada da će smrt članova njegove porodice ohrabriti arapske države da pomognu sirijskim izbjeglicama.


 
"Želim da arapske zemalje - ne evropske zemalje - pogledaju šta se dogodilo mojoj djeci i da zbog njih pomognu ljudima", rekao je Kurdi na snimku lokalne radijske stanice.

 

(RSE, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook