MAĐARSKI PREMIJER PONOVO ZABRINUT

Orban: Milioni migranata će doći u Evropu, ako ne zaštitimo granice postat ćemo manjina na svom kontinentu

Front04.09.15, 11:10h

Orban: Milioni migranata će doći u Evropu, ako ne zaštitimo granice postat ćemo manjina na svom kontinentu
Mađarski i poljski dužnosnici u petak su upozorili da Evropi prijete milioni migranata ukoliko se budu ignorirali uzroci izbjegličke krize i Evropa ne zaštiti svoje granice

Rijeka migranata koja se slijeva u Evropu beskonačna je i ukoliko Evropska unija ne zaštiti svoje granice mogu stići deseci miliona novih, kazao je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

 

"Stvarnost je da Evropi prijeti ogromni priliv ljudi, mnogo desetaka miliona moglo bi stići u Evropu", rekao je za državni radio. "Sada govorimo o stotinama hiljada no sljedeće godine govorit ćemo o milionima i tome nema kraja".

 

"Odjednom vidjet ćemo da smo postali manjina na vlastitom kontinentu", kazao je pozivajući Evropu da "pokaže snagu u zaštiti svojih granica".

 

Evropa se mora pozabaviti uzrocima dolaska migranata a ne se samo koncentrirati na to kako da ih razdijeli među zemljama jer će se uskoro suočiti s milionima, upozorio je poljski ministar vanjskih poslova Grzegorz Schetyna.

 

"Razmjeri migracije su ogromni pa se ne možemo usmjeriti, a govorimo o čitavoj Evropi, na raspodjeljivanje ilegalnih migranata bez da se borimo protiv uzroka njihova dolaska", kazao je Schetyna za Radio Zet.

 

"Moramo razmisliti kako da zaustavimo ilegalnu imigraciju. U suprotnom ćemo uskoro imati tri-četiri miliona ekonomskih izbjeglica", poručio je.

 

Mađarska je izgradila žičanu ogradu prema Srbiji a najavila je da će u slučaju potrebe isto učiniti i na granici prema Hrvatskoj. Najavila je i da će prema potrebi angažirati vojsku na granicama, te se sprema donijeti zakone kojima će oštro kažnjavati ilegalne ulaske u zemlju.

 

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice (UNHCR) Antonio Guterres pozvao je u petak na raspoređivanje najmanje 200.000 podnositelja zahtjeva za azilom u EU i ocijenio da bi sve članice EU trebale imati obvezu sudjelovanja u tom programu.

 

"Osobe koje imaju valjan zahtjev za zaštitom trebaju se potom uključiti u program masovnog preseljenja uz obavezno sudjelovanje svih zemalja članica EU. Preliminarna procjena ukazuje na potencijalnu potrebu povećanja mogućnosti preseljenja na 200.000 mjesta", napisao je Guterres u saopćenju.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook