Video/ Potresna ispovijest izbjeglice

Otac poginule djece koja su rasplakala svijet: Samo su mi skliznuli iz ruku, nisam mogao ništa...

Hronika03.09.15, 21:11h

Otac poginule djece koja su rasplakala svijet: Samo su mi skliznuli iz ruku, nisam mogao ništa...
Držao sam svoju suprugu za ruku, ali djeca su mi jednostavno iskliznula, pokušali smo da se držimo za brod, ali bio je mrak i svi su vrištali, rekao je očajni Abdulah koji je u jednoj noći izgubio sve


Otac dva dječaka čija tijela su isplivala na plaži u Turskoj, opisao je stravičan trenutak kada su mu djeca iskliznula iz ruku dok je on vrištao i tražio pomoć. Mali Ajlan (3) i Galip Kurdi (5) bili su na brodu prenatrpanom izbjeglicama koje bježe od rata u Siriji, kada se ubrzo prevrnuo na putu ka grčkom ostrvu Kos.

 

Oba dječaka udavila su se u moru zajedno sa svojom majkom Rehan, dok je njihov otac Abdulah preživio. On je danas stigao u mrtvačnicu u gradu Mugla kako bi rekao svoje posljednje "zbogom". 


Abdulah je novinarima rekao:


"Moja djeca bila su najljepša djeca na svetu, divna. Sada sve što želim jeste da sednem na grob svoje supruge i djece."


Ajlan i Galip nisu imali pojase za spasavanje i nisu imali nikakve šanse kada se u gluvo doba noći prevrnuo čamac, 30 minuta nakon što je otplovio iz odmarališta u Bodrumu. Svih 17 putnika upalo je u more, i ako je more bilo mirno, Galip i Ajlan su se udavili.


Abdulah Kurdi potvrdio je novinarima da je bio na brodu sa svojom porodicom, ali da nije mogao da ih spasi. Dodao je i da se kapetan čamca uspaničio zbog visokih talasa, skočio u more i pobjegao.

 

"Držao sam svoju suprugu za ruku, ali djeca su mi jednostavno iskliznula, pokušali smo da se držimo za brod, ali bio je mrak i svi su vrištali", rekao je Kurdi.


On i njegova porodica pokušavali su da dođu do Kanade nakon što su pobegli u Tursku od ekstremista. Novinarima je ispričao i da je trgovcima ljudima dva puta plaćao da njega i porodicu prevedu na Kos, ali oba pokušaja nisu bila uspješna.

 

Naime oni su bili odbijeni od strane kanadske ambasade za vizu, pa su onda pokušali bar da stignu do Evrope.

 

 

 

(Kurir, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook