Stigli u pomoć

Pripadnici Oružanih snaga BiH gase požar u Goraždu, vatra prijeti stanovništvu

Hronika03.09.15, 12:36h

Pripadnici Oružanih snaga BiH gase požar u Goraždu, vatra prijeti stanovništvu
Kao potpora snagama angažiranim u operaciji gašenja požara, u prijepodnevnim satima bit će angažiran i jedan helikopter iz sastava brigade ZS i PZO OS BiH

 

Na temelju ukazane potrebe i zahtjeva Operativno-komunikacijskog centra - 112 Ministarstva sigurnosti BiH upućenog u poslijepodnevnim satima 2. septembra, sukladno propisanim procedurama, odobreno je angažiranje snaga i sredstava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) za pružanje pomoći u gašenju požara na području općine Goražde.

 

Zbog nemogućnosti lokalne zajednice da se vlastitim snagama i sredstvima odupre vatrenoj stihiji, koja sve ozbiljnije prijeti lokalnom stanovništvu i materijalnim dobrima, zatražena je asistencija OSBiH. Na ugroženom području i rejonu požarišta općine Goražde, MZ Berići od ranih jutarnjih sati 3. septembra angažirano je 38 pripadnika OSBiH s pripadajućom opremom za zaštitu i gašenje požara koji uspješno pružaju pomoć organima civilne zaštite i lokalnom stanovništvu, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

 

Kao potpora snagama angažiranim u operaciji gašenja požara, u prijepodnevnim satima bit će angažiran i jedan helikopter iz sastava brigade ZS i PZO OS BiH.

 

Operacija gašenja požara se uspješno izvršava na terenu, a pripadnici OSBiH, koji su obučeni i opremljeni za ovakve i slične situacije, rame uz rame sa lokalnim snagama CZ i stanovništvom, sigurno izvršavaju dobivene zadaće, navodi se u saopćenju.

 

OSBiH se nalaze u stalnoj pripravnosti da po zahtjevu civilnih organa vlasti i stanovništva svim raspoloživim snagama i sredstvima, u okviru raspoloživih operativnih kapaciteta i sposobnosti, budu angažirane na pružanju pomoći u reagiranju na prirodne i druge nepogode i katastrofe.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook