Uznemirujući prizori/ Ne smijemo okretati glavu

Najstrašnija fotografija stoljeća: More izbacilo tijelo trogodišnjaka, koji je mislio da ćemo mu pomoći

Hronika03.09.15, 09:14h

Najstrašnija fotografija stoljeća: More izbacilo tijelo trogodišnjaka, koji je mislio da ćemo mu pomoći
Porodica koja je odlučila iz ratom zahvaćene Sirije krenutu na opasan put u Evropu kako bi nastavili živjeti mirno, nije uspjela u svom naumu. Živ je na kopno stigao samo otac, dok su majka i dvojica njihovih sinova izgubili u bitci s morem

 

Egejsko je more na obalu kod truskog grada Bodruma izbacilo tijela utopljenih među kojima su i djece.

 

Fotografije koje kidaju dušu i prikazuju realno stanje u svijetu po pitanju migranata, obilaze svijet u nadi da će se nešto promijeniti, piše The ndependent.

 

Porodica koja je odlučila iz ratom zahvaćene Sirije krenutu na opasan put u Evropu kako bi nastavili živjeti mirno, nije uspjela u svom naumu. Živ je na kopno stigao samo otac, dok su majka i dvojica njihovih sinova izgubili u bitci s morem.

 

Kako bi prikazali stvarnost i kako bi nadležni, kao i ostatak svijeta vidjeli što se zapravo događa i do čega dovodi nemogućnost dogovora i nepronalazak rješenja za migrantsku krizu, brojni svjetski mediji odlučili su objaviti fotografiju koja prikazuje prizor gdje je more na obalu izbacilo tijelo malenog dječaka iz Sirije.

 

Fotografija koja je obišla svijet još je jednom sve podsjetila na mukotrpan i neizvjestan put na kojeg se izbjeglice odlučuju kako bi pobjegli od rata te kako bi negdje u Evropi pronašli mjesto za sebe i svoju porodicu.

 

 

This dead Syrian boy washed up on a Turkish beach this morning. This is our reality; our failure. #refugeecrisis pic.twitter.com/OwJbse5OJ3

— Micah Grimes (@MicahGrimes) September 2, 2015

 

 

Osim trogodišnjeg Aylana u moru su život izgubili i njegov petogodišnji brat Galip i 35-godišnja majka, a otac je uspio živ stići do kopna, piše The Independent.

 

Utopilo se, osim Aylana,  još 11 izbjeglica koji su pokušavali doći do grčkog otoka Kosa. Oni su bili na pretrpanom brodu koji se prevrnuo.

 

Od 12 preminulih petero je djece. Vrijeme je da Evropa napokon počne reagirati, kao i svi mi koji pred ovakvim scenama ne smijemo okretati glavu, upozorava The Independent.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook