OGORČENI RODITELJI DJECE IZ OŠ 'ISAK SAMOKOVLIJA'

Kakvi su to aršini: Direktor Kenan Vučijak drži se u zatvoru dok ubice, pedofili i lopovi slobodno hodaju Sarajevom?!

Hronika02.09.15, 13:33h

Kakvi su to aršini: Direktor Kenan Vučijak drži se u zatvoru dok ubice, pedofili i lopovi slobodno hodaju Sarajevom?!
Zašto se direktor Kenan Vučijak i dalje drži u zatvoru, bez prava da se brani sa slobode, odnosno zašto se (baš ovdje) ne poštuje princip da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno?! Odgovor na ovo pitanje traže roditelji čija djeca pohađaju OŠ 'Isak Samokovlija', užasnuti načinom kako se pred Kantonalnom sudom u Sarajevu tretira cijeli ovaj slučaj


Kada je početkom juna ove godine Kenan Vučijak, direktor jedne od najjačih sarajevskih osnovnih škola, uhapšen zbog sumnje za zloupotrebu položaja i navodnu iznudu novca, ovdašnja policija i sudski organi pokazali su izuzetnu revnosnost u obavljanju svog posla. I ništa tu ne bi bilo čudno, da se ista agilnost primjenjuje i kada su u putanju mnogo teža krivična djela, koja se gotovo svakodnevno dešavaju u glavnom gradu BiH.


No, ubice i osvjedočene kriminalce mnogo je teže držati iza rešetaka, pa se oni već nakon 24 sata pritvora slobodno šetaju gradom. Očito, isti aršini ne vrijede za sve...


Da slika bude potpunija, akcija hapšenja Kenana Vučijaka izvedena je 'spektakularno', u toku radnog dana, pred očima učenika i punom školom, kao da se radi o najvećem zlikovcu koji hoda ovim gradom te ga treba hitno staviti pod kontrolu!


Od tada su prošla skoro tri mjeseca, Vučijaku je pritvor produžen tri puta i prema najnovijim informacijama, bez obzira što suđenje još ne počinje, u zatvoru ostaje i narednih mjesec dana.


U međuvremenu, oko OŠ Isak Samokovlija započela je borba za nova kadrovska rješenja, što nastavna, što rukovodeća, jer na ovu tradicionalnu gradsku školu mnogi bacaju oko, što je 'sklanjanjem' dugogodišnjeg direktora naročito uzelo maha.              


Zbog svega toga, ogorčeni roditelji djece koja pohađaju ovu školu još su prije dva mjeseca uputili pismo nadležnim organima i resornom ministarstvu, tražeći pojašnjenje čitavog slučaja i odgovor na pitanje: Zašto se direktor Kenan Vučijak i dalje drži u zatvoru, bez prava da se brani sa slobode, odnosno zašto se (baš ovdje) ne poštuje princip da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno?!


U pismu se navodi sljedeće:   


"Grupa roditelja čija djeca pohadjaju Osnovnu školu Isak Samokovlija u Sarajevu ovim putem izražava duboko ogorčenje postupanjem nadležnih organa u slučaju hapšenja direktora Kenana Vučijaka radi navodnog krivičnog djela iznude.

 
Prije svega smatramo da ništa u vezi sa navodnim krivičnim djelom koje mu se stavljana teret nije tako teško da zahtijeva njegovo hapšenje u toku trajanja nastave tako da djeca to mogu vidjeti.

 
U ovom trenutku potpuno je irelevantno da li je direktor Vučijak zaista počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret - očekujemo da o tome odluku donese nadležni sud u skladu sa odredbama krivičnog zakonodavstva, posebno imajući u vidu princip da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno.

 
Dopustite ipak da izrazimo sumnju u predstojeći postupak znajući da je direktoru Vučijaku za navodnu iznudu oko 10.000 KM određen jdnomjesečni pritvor, sa obrazloženjem da bi njegovo puštanje da se brani sa slobode dovelo do uznemiravanja javnosti. Podsjećamo da je isti razlog između ostalog iskorišten da se u pritvoru zadrži osoba koja je prije nekoliko dana automobilom usmrtila jednu i teško povrijedila drugu osobu. Da li se ova krivična djela zaista mogu porediti?

 
Ova javnost je nažalost oguglala na mnogo gore stvari od navodne iznude desetak hiljada maraka koja se direktoru Vučijaku stavlja na teret - gradom slobodno hodaju kraljdivci, ubice i pedofili, da ne pominjemo ratne zločince, a puštanje direktora Vučijaka bi dovelo do uznemiravanja javnosti!?


Naprotiv, njegovo zadržavanje u pritvoru dovodi do ozbiljnog straha javnosti da pravna država ovde neće zaživjeti ne sledećeg ni bilo kojeg drugog ponedeljka u doglednoj budućnosti", navodi se u pismu roditelja, koji su uz njega potpisali i peticiju protiv ovakvog postupanja policijskih i sudskih organa.


Roditelji su naručito razočarani sudskim stavom da bi "javnost uznemirilo puštanje da se sa slobode brani dugogodišnji prosvjetni radnik i čovjek koji je izuzetno uspješno rukovodio ovom školom".


- Moje dvoje djece pohađa OŠ “Isak Samokovlija” na Marijin dvoru i direktni sam svjedok uspjeha koji je škola napravila u protekloj deceniji. U Kantonu Sarajevo i centru Sarajeva postoje škole u kojima se jedva popune dva manja odjeljenja polaznika, dok je istovremeno posljednja generacija polaznika u OŠ ”Isak Samokovlija” brojala četiri odjeljena, a u godini prije su oformljena tri odjeljenja i odbijeno oko 30-ak zahtjeva radi nemogućnosti škole da obezbijedi upis svim zainteresovanim. Najbolji pokazatelj uspješnosti škole je potražnja za upis djece u OŠ “Isak Samokovlija” u obimu koji premašuje mogućnosti škole, u društvu u kojem se na obrazovanje odvaja minimum sredstava i gdje je natalitet na nivou cijele države, pa tako i u Sarajevu, u stalnom padu, ogorčeno kaže jedan od roditelja.


U obraćanju medijima, roditelji između ostalog navode i da je višemjesečni nerazumni pritvor koji je određen Kenanu Vučijaku ostavio ovu školu bez rukovodstva, jer Ministarstvo obrazovanja KS, kako tvrde, "nije željelo da odobri prijašnje zahtjeve direktora za dodjelu pozicije zamjenika direktora, niti su našli za potrebnim da imenuju nekoga u trenutnom odsustvu direktora".
 

Roditelji dalje razočarano ističu i da se jedini interes za školu od strane Ministarstva obrazovanja KS u saradnji sa sindikatom radnika osnovnog obrazovanja odnosi na (trenutno) nerazumne smjene dosadašnjeg nastavnog kadra u OŠ ”Isak Samokovlija”.


Epilog čitavog slučaja i dalje se ne nazire, no roditelji koji u njemu vide očitu (i namjernu) nepravdu - neće stati u svojim zahtjevima, ističući da su ovakvi postupci suda i resornog ministarstva samo još jedan dokaz da se u našem društvu ne (o)prašta natprosječnost koja ukazuje na nerad drugih.


I borit ćemo se do kraja, poručuju!  

 

(DEPO PORTAL/aa)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook