Vanredno stanje na mađarskom kolodvoru

Tri hiljade očajnika na željezničkoj stanici punoj pelena i hrane maše voznim kartama i skandira: 'Njemačka, Njemačka!'

Hronika02.09.15, 11:39h

Tri hiljade očajnika na željezničkoj stanici punoj pelena i hrane maše voznim kartama i skandira: 'Njemačka, Njemačka!'
Policija sprečava ulaz na željezničku stanicu Keleti, izbjeglice dižu djecu u vis, uzvikuju i drže transparente 'Molim vas, pustite nas'

 

Blizu 3.000 izbjeglica od ranih jutarnjih sati nalazi se na glavnoj međunarodnoj željezničkoj stanici Keleti, dok ih mađarske vlasti, u skladu s pravilima Evropske unije, sprečavaju da krenu u Njemačku i druge zemlje Zapadne Evrope.

 

Mnogi od njih proveli su noć ispred glavnog ulaza na stanicu, koji čuva policija, koja navodi da im grupe građana pomažu da održe red, prenio je AP.

 

Grupe volontera pokušavaju osigurati hranu, odjeću i neophodnu medicinsku pomoć.

 

Mađarski Helsinški komitet za ljudska prava upozorio je ranije da je situacija "veoma napeta i nepredvidiva", piše AFP.

 

Izbjeglice traže da stanica Keleti bude otvorena i za njih i da im se omogući da otputuju za Njemačku.

 

Oni su mahali voznim kartama, pljeskali i skandirali "Njemačka, Njemačka" i "Sirija, Sirija", a neki su u očajanju podizali svoju djecu u vis da bi ukazali kako su i ona žrtve zabrane.

 

Zajedničke patrole u vozovima

 

Glasnogovornik mađarske Vlade Zoltan Kovacs, na pitanje zašto je zatvorena stanica, rekao je da Mađarska pokušava primijeniti zakone EU-a, po kojima svako ko želi putovati po Evropi treba imati važeće putne dokumente i šengensku vizu.

 

 
UN: DOLAZAK IZBJEGLICA U SRBIJU BIT ĆE VJEROVATNO ISTI ILI VEĆI

U Srbiju dnevno stiže približno 3.000 izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja i vjerovatno će nastaviti da dolaze istim tempom, a možda čak i u još većem broju, rekla je šefica Odjeljenja za pravnu zaštitu izbjeglica Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR) u Srbiji Anne-Birgitte Krum-Hansen.

 

Ona je, u izjavi Tanjugu, precizirala da je u maju mjesecu u Srbiju ulazilo blizu 200 izbjeglica dnevno, a onda je taj broj počeo naglo da raste i ubrzo dostigao 1.000 dnevno, dok je prije mjesec dana porastao na 2.000.

 

"Sada u Srbiju dnevno ulazi oko 3.000 izbjeglica", kazala je.

 

Ona je ukazala da će, prema raspoloživim pokazateljima, izbjeglice vjerovatno nastaviti da u narednim sedmicama i mjesecima pristižu istim tempom – blizu 3.000 njih dnevno, a možda čak i u još većem broju.

Mađarska nacionalna policija je saopćila da njeni pripadnici obavljaju svoju dužnost u skladu s pravilima šengenskog kodeksa.

 

Većinu izbjeglica čine Sirijci, koji žele otputovati u Austriju ili Njemačku bez odgovarajućih dokumenata.

 

Mađarska, njemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontoroliraju vozove od Budimpešte preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu.

 

Samo u augustu je oko 50.000 izbjeglica, većinom iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Afganistana, ušlo u Mađarsku.

 

Većina želi nastaviti put ka zapadu Evrope, uglavnom ka Njemačkoj.

 

U Mađarskoj je u utorak registrirano 2.284 novih izbjeglica, što je za približno 500 više u odnosu na dan ranije, pokazuju podaci mađarske policije.

Osim toga, u ovoj zemlji je u posljednja 24 sata uhapšeno šest krijumčara ljudi.

 

Prema saopćenju njemačke policije, u utorak je u Bavarsku stiglo rekordnih 3.500 tražilaca azila.

 

Švedska je saopćila da se u utorak broj zahtjeva za azil u toj zemlji približio rekordnom broju.

 

Evropska agencija za granice Frontex u međuvremenu upozorava kako se, uglavnom u Turskoj, pojavila trgovina falsificiranim sirijskim pasošima, jer Sirijci u EU dobijaju pravo na azil, za razliku od izbjeglica iz zemalja u kojima se ne ratuje.

 

Dovoljna pomoć za izbjeglice u Minhenu

 

Njemačka policija zamolila je građane Minhena da ne donose više pomoć u robi za izbjeglice, prenose u srijedu njemački mediji.

 

Mediji pišu da je na gradskoj željezničkoj stanici sve prepuno hrane, pelena, sredstava za higijenu i drugih artikala.

 

Izbjeglice su, kako prenose mediji, iznenađeni tolikom spremnošću za doniranje i mnogi od njih skoro ništa ne uzimaju, ili se ustručavaju, a neki od njih uzmu samo flašu vode ili nešto voća, ili ljubazno odbijaju ponude.

 

Posebno dobro je prihvaćena ponuda "ajrana", turskog jogurta, koji je u Minhenu darovala jedna žena, napitak koji je mnogim izbjeglicama i poznat, prenose mediji, navodeći da su i cigarete dobrodošle, ali i da je jedan poklon posebno odbradovao pridošlice.

 

Riječ je o bežičnoj mreži na otvorenom "Wlan-Hotspot", tako da je to za izbjeglice, "čiji je najvažniji aparat 'Smartphone' za komunukaciju s ostatkom porodice kod kuće, velika pomoć", prenose mediji.

 

(Al Jazeera, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook