Više od 10 000 ponuda

Ljudine sa sjevera: Islanđani masovno zovu izbjeglice u svoje domove, a sve to radi apela jedne žene

Hronika02.09.15, 10:57h

Ljudine sa sjevera: Islanđani masovno zovu izbjeglice u svoje domove, a sve to radi apela jedne žene
Nakon takve masovne reakcije svojih građana islandska vlada sada ispituje mogućnost povećanja svoje kvote za izbjeglice

 

Islandska vlada najavila je prošli mjesec da će primiti 50 izbjeglica iz Sirije. Na to je reagirala istaknuta islandska spisateljica Bryndis Bjorgvinsdottir i pozvala svoje sunarodnjake da se oglase u znak podrške onima kojima je potreban azil.

 

U roku od 24 sata čak deset tisuća Islanđana (u zemlji koja broji tek 300 tisuća stanovnika) putem Facebooka je ponudilo svoje domove i pozvalo svoju vladu da učini više na zbrinjavanju izbjeglica.

 

"Ja sam samohrana majka 6-godišnjeg sina... Mi možemo primiti potrebito dijete. Ja sam učiteljica i naučit ću dijete da govori, čita i piše islandski i prolagodi se islandskom društvu. Imamo odjeću, krevet, igračke i sve što djetetu treba. Naravno, platit ću avionsku kartu", napisala je Islanđanka Hekla Stefansdottir na Facebooku. I to je tek jedna od mnogih sličnih poruka...

 

Nakon takve masovne reakcije svojih građana islandska vlada sada ispituje mogućnost povećanja svoje kvote za izbjeglice, javlja britanski Telegraph.

 

Ministrica socijalne skrbi Eyglo Hardardottir izjavila je za islandsku televiziju da vlasti proučavaju ponude s Facebooka i razmatraju povećanje broja izbjeglica koje su spremni primiti u sklopu humanitarne kvote.

 

(jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook