Zlatna žila na Mediteranu

Otkriveno novo super bogato nalazište plina: Izgradi li se plinovod, Evropa će reći 'zbogom Putine'?

Hronika02.09.15, 07:57h

Otkriveno novo super bogato nalazište plina: Izgradi li se plinovod, Evropa će reći 'zbogom Putine'?
Otkriveno je najveće nalazište prirodnog plina na Mediteranu, tačnije na obalama Egipta, a otkrila ga je skupina talijanskih naftnih inženjera

 

Prema prvim pretpostavkama, nalazište je toliko bogato zemnim plinom da Egipat narednih nekoliko desetljeća neće morati razmišljati o opskrbi plinom.


Skupina talijanskih naftnih inženjera napominje kako bi ovo polje moglo biti do sada najveće otkriveno polje zemnog plina na Mediteranu, a vjeruje se da se u njemu nalazi do 850 bilijuna četvornih metara plina, što je ekvivalent od 5.5 milijardi barela nafte, piše The Independent.


Ovo super-divovsko nalazište nalazi se nedaleko od obalnog mjesta Port Said na sjevernoj obali Egipta i proteže se na površini od oko 100 četvornih kilometara ispod mora.


'Ovaj pronalazak uvelike će utjecati na Egipat i pitanje opskrbe plinom kojeg ima za narednih nekoliko desetljeća', kazali su u izjavi talijanski naftni inženjeri.


Talijanska naftna kompanija ENI, vodit će proces izvlačenja plina, a nadaju se kako bi tijekom tog procesa još više plina moglo biti otkriveno.


Ovo bi otkriće moglo osim na Egipat i njegove stanovnika imati i veliki utjecaj na stanovnike Mediterana i čitave Europe.

 

Pronalazak tolikih resursa zemnog plina, ukoliko se izgradi plinovod, mogao bi prekinuti europsku suradnju s Rusijom.

 

(dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook