Protesti povodom zabrane izvoza mlijeka u EU

Ogorčenje ispred KONZUMA: Bh. mljekari prosipali mlijeko u Gradačcu

Biznis Klub01.09.15, 14:57h

Ogorčenje ispred KONZUMA: Bh. mljekari prosipali mlijeko u Gradačcu
Huskić kaže kako su prosvjedi mljekara ciljano organizirani u Gradačcu jer u tamošnje dvije mljekare trenutno isporučuje mlijeko oko 5.500 kooperanata

 

Tridesetak proizvođača mlijeka s područja Tuzlanske županije prosvjedovalo je danas ispred prodajnog objekta hrvatskog Konzuma u Gradačcu, iskazujući svoje negodovanje u povodu zabrane izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

 

Predsjednik grupacije za mlijeko Tuzlanske županije Sead Huskić u izjavi za Fenu kazao je kako ovim prosvjedima, proizvođači mlijeka ujedno daju potporu izaslanstvu BiH koje je već na pregovorima u Bruxellesu gdje bi se trebale razriješti nesuglasice.

 

Dodao je kako su prosvjedi mljekara ciljano organizirani u Gradačcu jer u tamošnje dvije mljekare trenutno isporučuje mlijeko oko 5.500 kooperanata.

 

- Ovu zabranu odmah treba ukinuti i dozvoliti nam izvoz u Evropsku uniju jer smatramo da smo dovoljno konkurentni i tehnološki opremljeni da to možemo da radimo - kazao je Ibreljić.

 

Na novinarsko pitanje što će poduzeti ako iz Bruxellesa stigne negativan odgovor, Huskić je kazao da će bh. mljekari blokirati sav uvoz iz Hrvatske.

 

- Strojevi neće imati potrebe da rade jer smo zatvoreni i time nam je onemogućen rad. Mi onda nemamo izvoza jer ostaju nam samo zemlje CEFTE, a što je nedovoljno za naše tržište - zaključio je Huskić.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook