Borba protiv ISIS-a i za zadržavanje Assada na vlasti

Rusija započela direktnu vojnu akciju u Siriji, čeka se reakcija Obamine administracije

Front01.09.15, 14:24h

Rusija započela direktnu vojnu akciju u Siriji, čeka se reakcija Obamine administracije
Službeno, Rusija nema ofanzivnih namjera prema Izraelu i drugim državama, a glavni cilj razmještanja je zadržavanje Assada na vlasti i borba protiv IS-a

 


Rusija je započela vojnu intervenciju u Siriji raspoređivanjem zračnog kontingenta u trajnoj sirijskoj bazi. Prema diplomatskim izvorima, jedan je kamp već uspostavljen u zračnoj bazi na području Damaska koju kontroliraju snage odane predsjedniku Bašar al-Asadu.

 

Očekuje se da će Rusija u predstojećim sedmicama rasporediti nekoliko hiljada vojnog osoblja, uključujući savjetnike, instruktore, logističare i tehničare.

 

U ovom trenutku nema konkretnih podataka o sastavu kontingenta, ali je Rusija ranije pregovarala o prodaji višenamjenskih MiG-ova 29 i podzvučnih naprednih aviona za trening Yak-130. Ynetnews piše kako nema sumnje da će ruski piloti uticati na postojeću dinamiku bliskoistočnih sukoba.

 

Službeno, Rusija nema ofanzivnih namjera prema Izraelu i drugim državama, a glavni cilj razmještanja je zadržavanje Assada na vlasti i borba protiv IS-a.

 

Diplomatski izvori tvrde da su Rusija i Iran nedavno donijeli stratešku odluku da će učiniti sve kako bi spriječili širenje i infiltraciju IS-a i drugih islamista na područja bivših sovjetskih republika s muslimanskom većinom.

 

Američka administracija je potpuno svjesna ruske namjere da direktno intervenira u Siriji, iako još nije ponudila službenu reakciju.

 

Obama je od nedavno suzdržan u pozivima na rušenje Assadovog režima, iako SAD izvodi zračne napade kako bi zaštitio pobunjenike protiv kojih će se boriti ruske snage.

 

Iran i Rusija, uz znanje SAD-a, namjeravaju osnažiti sirijsku vojsku uvježbavanjem ali i tehnikom. Rusija od početka civilnog rata Assadu postojano šalje brodove s oružjem, municijom i rezervnim dijelovima.

 

Rusi nisu jedini koji koordiniraju bliskoistočnu politiku s Iranom. Američki dužnosnici također sudjeluju u intenzivnim razgovorima s Teheranom kako bi osnažili zajedničku borbu protiv IS-a. Čini se da američka vlada Iran trenutno prihvaća kao neophodnu silu u kampanji protiv IS-a u Iraku, navodi Ynet.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook