FOTO&VIDEO/ Dramatično u Kijevu

Blokiran parlament, lete dimne bombe i suzavci: Najmanje jedan policajac ubijen, stotinu povrijeđeno

Hronika31.08.15, 18:09h

Blokiran parlament, lete dimne bombe i suzavci: Najmanje jedan policajac ubijen, stotinu povrijeđeno
Ukrajinski zastupnici u ponedjeljak su blokirali pristup govornici u parlamentu kako bi spriječili glasovanje o nacrtu reforme ustava koja predviđa veću autonomiju separatističkim područjima na proruskom istoku zemlje, ocijenvši ponuđeni dokument “protuukrajinskim” i “za Putina”, izvješćuje AFP

Najmanje jedan policajac je ubijen, a 100 je povrijeđeno u sukobu između policije i demonstranata koji su ispred zgrade ukrajinskog parlamenta Vrhovne rade protestirali usvajanje usvojenih izmjena Ustava koje predviđaju veće ingerencije lokalne i regionalne samouprave, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Ukrajinski parlament je sa 265 glasova za i 87 glasova protiv usvojio izmjene Ustava kojima se predviđa spuštanje nekih ovlasti sa razine države na lokalne instance vlasti.

 

Grupa demonstranata se potom okupila ispred zgrade parlamenta kako bi iskazali neslaganje sa ovom odlukom parlamenta. Demonstranti tvrde da davanje većih ovlasti lokalnim i regionalnim vlastima znači davanje autonomije kriznoj regiji Donbas koju trenutno kontroliraju proruski separatisti.


Podjsećamo, više stotina pristaša stranke Sloboda prosvjeduje ispred parlamenta protiv prijedloga ustavne reforme, dok je krajnje desni pokret Desni sektor objavio da je blokirao promet u ulici ispred parlamenta.

 
Propredsjednička koalicija protiv ustavne reforme


Pristup govornici, gdje sjedi predsjednik parlamenta, blokirali su zastupnici Radikalne stranke koja je dio propredsjedničke koalicije, ali koja odbija poduprijeti tu reformu ustava. I stranka “Samopomoć”, također dio koalicije koja podržava predsjednika Petra Porošenka, također se izjasnila protiv spomenute reforme koju traže zapadni saveznici Kijeva jer u tome vide način smirivanja oružanog sukoba.

 

kijev-protesti


Porošenko se tokom vikenda sastao sa zastupnicima koalicijskih stranaka koji se protive reformi kako bi ih uvjerio da promijene mišljenje.

 

Veće ovlasti separatističkim područjima


Ustavni sud Ukrajine dao je u srpnju zeleno svjetlo za nacrt ustavnih reformi o davanju veće autonomije separatističkim područjima na istoku. Prijedlog reforme daje veće ovlasti regionalnim i lokalnim vlastima, ali suprotno očekivanju proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, nije potvrđen status polu-autonomije teritorija pod njihovom kontrolom.


Decentralizacija i specijalni status pobunjeničkih područja Donecka i Luganska predviđeni su sporazumom iz Minska koji je postignut uz posredovanje njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea te u nazočnosti predsjednika Rusije Vladimira Putina.

 

Sukob prosvjednika i policije


Za to vrijeme pred ukrajinskim parlamentom, Radom, sukobili su se prosvjednici i policija. Agencija UNN navodi da su prosvjednici potisnuti od ulaza u Radu prema obližnjem parku.


Pritom su najagresivniji pristaše stranke Sloboda bacali na policajce dimne bombe, a na prsotoru ispred parlamenta bačen je i suzavac.

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook