Tehnološki savršena oprema

Na KCUS-u otvorene dvije moderne etaže medicinskog bloka

Hronika31.08.15, 12:01h

Na KCUS-u otvorene dvije moderne etaže medicinskog bloka
Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas je otvorena 14. i 15. etaža medicinskog bloka gdje su smještene Klinika za bolesti uha, grla i nosa, te Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju na prostoru ukupne površine od oko 2.700 kvadratnih metara koji će pacijenti moći koristiti u narednih 15 dana nakon tehničkog prijema

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović nakon presjecanja vrpce, kazao je kako je riječ o savršenoj opremi klinika za sve one koji će koristiti usluge u narednom periodu.

 

"Tehnološki je sve savršeno za sve nas koji ćemo koristiti ove usluge. Tehnologija je vrh medicinske zanosti u svijetu. Jedna je strana da imamo izuzetnu opremu i liječnike koje će je koristiti, a s druge strane, nedostaje nam logistika u ime države kako bi ovo funkcionisalo", kazao je Čović dodavši kako vjeruje da će ministarstva zdravlja učiniti iskorak za sve kliničke centre koji će nesmetano raditi.

 

Novootvoreni medicinski odjeli koji će biti na usluzi svim građanima, iskatakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH ponudit će priliku da se za potrebe liječenja ne putuje u strane zemlje.

 

"Neka nam ovo bude na ponos. Imamo još nekoliko etaža završiti. Mormao imati ovakve uvjete na svakom koraku. Svima koji ćete raditi ovdje želim svako dobro, svima nama koji ćemo imati usluge ovdje očekujem da budu na najvišoj razini", zaključio je Čović.

 

U okviru izgradnje u rad su puštena tri lifta, smješteno je i 48 kreveta za standarnu njegu, četiri kreveta postintenzivne njege i četiri apartmana.

 

Prema riječima  generalnog direktora KCUS-a Rusmira Mesihovića, Saudijski fond za razvoj zaslužan je za izgradnju novih etaža.

 

Podsjetio je kako je izgradnja modernih etaža trajala skoro 16 mjeseci.

 

"Trudimo se da podignemo nivo medicinske zaštite na stepen koji će tražiti što manje usluge van teritorija BiH. Mogu reći da ćemo krenuti u traženje sredstava kako bi gradili i druge etaže. Otprilike nam treba za četiri i pol kata, do 30 miliona maraka (KM)", kazao je Mesihović dodajući kako su medicinski objekti u krugu KSCU-a stari te ne odgovaraju modernim potrebama u medicini.

 

Najavio je kako nakon završenog značajnog projekta 14. i 15. etaža, od 1. septembra počinje funkcionisati takozvani "zlatni sat" koji predstavlja 24-satni tretman za pacijente sa verificiranim infarktom primjenom posebnih metoda.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook