Propao plan 'kozmetičkih' ušteda

Budžet USK nikad u većoj krizi, ali premijer ne mora da brine za svoj džep: Evo koliko stavlja u njega

Front31.08.15, 10:32h

Budžet USK nikad u većoj krizi, ali premijer ne mora da brine za svoj džep: Evo koliko stavlja u njega
Plata premijera Unsko-sanskog kantona Izudina Saračevića iznosi 3.648 KM, i veća je od plate premijerke RS-a Željke Cvijanović za 300 maraka, dok poslanici u Skupštini Unsko-sanskog kantona primaju paušale, u prosjeku, od 2.000 maraka te su veći od paušala poslanika narodne Skupštine RS-a za 250 maraka

 

Izvor: Oslobodjenje

 

Izuzetak od prosjeka je jedino predsjedavajući Skupštine USK-a, koji prima 3.040 maraka paušala, ovo su podaci CCI-ja iz njihovog polugodišnjeg izvještaja rada Vlade i Skupštine USK-a.

 
- Plata premijera u bruto iznosu je 5.565,21 KM, a uz to se isplaćuje i topli obrok od 160 KM. Bruto plata ministara je 4.730,43 KM, a uz to se isplaćuje i topli obrok od 160 KM, koncizno je navedeno u ovom izvještaju.

 

Krenuli štrajkovi

 

Premijer Unsko-sanskog kantona je svoj mandat započeo uvodeći mjere štednje, počevši od drastičnog smanjenja troškova za službene mobitele, najavljujući smanjenje broja zaposlenih u državnim službama za 500 i često izjavljujući da je njegova Vlada zatekla dug za jedan cijeli godišnji budžet po raznim osnovama.

 

Premijer je na početku svog mandata za Oslobođenje izjavio da će setom mjera i zakona o platama osigurati da njegova plata bude najveća u Kantonu, odnosno da svi državni službenici moraju se poravnati i imati manje plate.

 

Napominjemo, prema ranijim izvještajima Porezne uprave FBiH, u Unsko-sanskom kantonu direktori zdravstvenih ustanova, Zavoda za javno zdravstvo, pa čak i policije i Univerziteta primaju neto plate od preko 5, 6 i 7 hiljada maraka. Budžet Kantona nikad nije bio u većoj krizi i kozmetički potezi na uštedama nisu mnogo od pomoći.

 

Set mjera koje je premijer poduzeo nije se još pokazao uspješnim, jer političari u ovom kantonu nisu krenuli od sebe. Skupština Kantona još nije uvrstila Zakon o platama u kojem se predviđaju umanjenja primanja poslanicima i izabranim vladinim dužnosnicima, ali i svim ostalima. U međuvremenu krenulo se na uštede spram budžetskih korisnika, što je pokrenulo štrajkove u prosvjeti i policiji. Vlada i Skupština su za sada odustale od zadiranja u primanja prosvjeti i policiji, te da bi izišle nakraj sa štrajkovima i omogućile likvidnost budžeta, preuzele su dva nova kreditna zaduženja.

 

Iako je ovaj potez bio, možda, i neophodan, kreditno zaduženje uvijek je najgore rješenje.

 

Nakon pola kalendarske godine uštede koje su ostvarene su simbolične, reformski zakoni koji trebaju smanjiti troškove i osigurati bolje punjenje budžeta nisu došli na dnevni red, a obećanje o smanjenju administracije za 500 mjesta nije ispunjeno.


Sada, pred početak školske godine špekuliše se da bi Vlada u obrazovanju mogla načiniti velike rezove spajanjem odjeljenja i proglašavanjem većeg broja nastavnika tehnološkim viškom, što neće proći bez borbe sa sindikatima.

 

Premijer Kantona nam se nije javio da prokomentariše ove navode, ali smo zato od predsjedavajućeg Skupštine USK-a Nijaza Hušića dobili informaciju hoće li i kada će krenuti u reforme i uštede počevši od sebe.

 

- Ovih dana će zasjedati kolegij i nakon ljetne pauze prva sjednica trebala bi biti 7. septembra. Kao što ste u izvještaju CCI-ja mogli vidjeti, u proteklom periodu je vrlo malo zakona obrađeno jer su oni u programu našeg rada planirani tek krajem godine, uključujući i Zakon o platama, koji će biti razmatran u septembru. No, i prije tog zakona mi ćemo poduzeti aktivnosti na smanjenju naših paušala za 15 posto, nevezano za ovaj zakon, nego našom vlastitom odlukom, kazao nam je Hušić, najavljujući ovaj dugo očekivani potez koji treba imati i simbolični karakter.

 

Međutim, najveće uštede mogu se ostvariti samo rigoroznim Zakonom o platama, a Hušić predviđa da to neće ići lako.

 

- Moramo biti oprezni, da ne kažem spori, jer se tim zakonom regulišu primanja od općina do raznih kantonalnih institucija, ali mi više ne možemo da čekamo, vidjećemo kako će to dalje ići, navodi Hušić.

 

Stranačko zapošljavanje

 

Najteže je krenuti od sebe, ali čak i ako se pokaže politička volja u Skupštini, još teže će ići smanjenja plata svim onim ljudima u općinskim i kantonalnim institucijama koji su najčešće tu i zapošljavani putem stranačkog inžinjeringa. Da to radi i nova vlast, u svom izvještaju upozorio je i CCI. Ta armija donosi im izborne pobjede, dok se nezaposleni i mladi tradicionalno slabo odazivaju na izbore.

 

A njih je i naviše, jer prema izvještaju CCI-ja od kojeg smo krenuli, na dva zaposlena u USK-u dolaze tri nezaposlene radno sposobne osobe, što je zapravo i najveći problem Unsko-sanskog kantona.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook