Šta s radnim mjestima?

Direktor Krivaje: Očekujemo pomoć nadležnih da uspostavimo improvizovanu proizvodnju

Hronika31.08.15, 09:10h

Direktor Krivaje: Očekujemo pomoć nadležnih da uspostavimo improvizovanu proizvodnju
Ismet Mujanović, direktor Tvornice montažnih kuća Krivaja iz Zavidovića, čiji je veći dio izgorio u požaru koji je buknuo u subotu 45 minuta iza ponoći, a sa njim je pod upitnik stavljeno 200 radnih mjesta, izjavio je jučer za Oslobođenje da očekuje pomoć nadležnih da se što prije pokrene improvizovana proizvodnja i tako spasu ova radna mjesta

 

 
Radi se o pogonu koji je nekad bio u sastavu velike Krivaje, a koji je uspješno privatiziran 2005. godine, te je bio jedna od žila kucavica Zavidovića.

 

- Federalni premijer Fadil Novalić posjetio je fabriku u subotu u poslijepodnevnim satima. Otprilike smo dogovorili način kako bi mogli, ukoliko se, istina, sve kockice slože, organizovati neku proizvodnju koja će u početno vrijeme biti dovoljna da ne dođe do kompletnog prekida, kazao je Mujanović.

 

On se, kaže, nada da bi se, nakon razgovora sa federalnim premijerom, kantonalnim premijerom Miralemom Galijaševićem i načelnikom Općine Suadom Omeraševićem, proizvodnja TMK Krivaja mogli pokrenuti relativno brzo. To, praktično, znači u narednih mjesec-dva, jer za pokretanje proizvodnje u objektima koji su u stanju kakvo jeste nakon požara trebalo bi, veli, godina ili dvije.

 

- Moramo naći načina kako da pokrenemo proizvodnju na jedan drugi način, ali da zadržimo kvalitet i zadržimo kupce. To znači ujedno i da spasemo radna mjesta. Jer, prekid proizvodnje znači i neizvjestan povratak radnika, istakao je Mujanović i dodao kako se javlja puno ljudi, te da ima osjećaj da su svi shvatili težinu situacije i problema koji je izuzetno težak za društveno-političku zajednicu, te da su, na naki način, spremni da učestvuju u njegovom rješavanju.


  
Jučer je na zgarištu koje je ostalo od tvornice započeo uviđaj, a iz Tužilaštva ZDK-a je rečeno da rezultati neće biti poznati nekoliko dana.

 

Zajedno sa većim dijelom fabrike izgorjelo je i pet gotovih kuća, vrijednih više od milion maraka, koje su trebale biti isporučene kupcu, a koje su i plaćene, te materijal za naručene kuće... 

 

Jedina sreća u svemu je bilo to što nije bilo stradalih ni teško povrijeđeni. Lakše povrijeđene su bile dvioje osobe, po jedan vatrogasac i građanin, koji su se nagutali dima. 

 

Ukupna šteta se, kako smo već objavili, procjenjuje na više desetina miliona maraka, a ugroženo je i 200 radnih mjesta. 

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook