Nije njegovo da komentariše Dejton

Jerlagić: Vučić igra dvostruku igru; nema ni moralnog kredibiliteta ni autoriteta da bi pozivao na pravdu i etiku...

Front31.08.15, 07:54h

Jerlagić: Vučić igra dvostruku igru; nema ni moralnog kredibiliteta ni autoriteta da bi pozivao na pravdu i etiku...
Stranka za BiH smatra da premijer Srbije Aleksandar Vučić ne prestaje igrati dvostruku igru, u jednoj ulozi pojavljujući se kao mirotvorac, dok u drugoj svim snagama radi na slabljenju države Bosne i Hercegovine


U ovoj stranci podsjećaju na posljednja u nizu njegovih izjava da manji bh. entitet treba tražiti vraćanje svih dejtonskih nadležnosti koje su joj uzurpirane samovoljom visokih predstavnika, naglasivši da je poštovanje Dejtonskog sporazuma najvažniji uslov očuvanja stabilnosti BiH i njenog razvoja.



Dodaje se da Vučić također spominje kako bi se vraćanjem slovu a ne duhu Dejtonskog sporazuma ispravila nepravda. Premijer Srbije također tvrdi, navodi se u saopćenju Stranke za BiH, da BiH u budućnosti vidi "kao samostalnu i uređenu državu, sastavljenu od Republike Srpske i Federacije BiH".



- U izjavama gospodina Vučića evidentno je osnovno nepoznavanje, kako slova, tako i duha Dejtona, a pogotovo stanja i duha same BiH i njenih građana. Vjerujemo da, ako ne Vučić, onda njegovi savjetnici trebaju znati da član 1. pomenutog Sporazuma govori o kontinuitetu države Bosne i Hercegovine, što dalje implicira da je država BiH, tada kao Republika, priznata u aprilu 1992. godine. Ona nije nastala u Dejtonu nego je nastavila svoje postojanje, na šta su potpisom Dejtonskog sporazuma predstavnici Srbije i Hrvatske i svjetskih sila to potvrdili - ističe se u saopćenju.



U ovoj stranci podvlače da iz toga dalje proizilazi, između ostalog, da je država BiH vlasnik cijele teritorije i ukupne svoje državne imovine uključujući i administrativnu jedinicu Republiku Srpsku.



Iz toga se da zaključiti da BiH ne može biti sastavljena ni iz kakvih njenih dijelova, nego je jedinstvena i cjelovita i kao takva priznata 1992. godine ali nakon Dejtona, koji je potpisan tek 1995. godine, drugačije administrativno uređena.



- Stranka za BiH, i ja kao njen predsjednik, se svakako slažemo s gospodinom Vučićem da treba ispraviti mnoge nepravde u BiH kako bi mogla brže napredovati i biti prosperitetna. Svjetska pravda je recimo potvrdila da se u Srebrenici desio genocid, dok Vučić, Dodik i njima slični to negiraju. Zbog pomirenja to moramo ispraviti te priznati počinjeni genocid i raditi na otklanjanju katastrofalnih rezultata tog genocida - naglašava se u saopćenju kojeg potpisuje predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.



S druge strane, dodaje on, nek uči Vučić "od nas šta je pravda kao npr. što se javno ne miješamo u odnose u Srbiji pa ne spominjemo jesmo li ili ne za otcjepljenje Vojvodine, autonomiju Sandžaka, odnose sa Kosovom i slične probleme koje tangiraju Srbiju".



Jerlagić poziva OHR, predstavnike međunarodne zajednice i predstavnike najvećih institucija BiH da javno daju do znanja premijeru susjedne Srbije da je nedopustivno njegovo komentarisanje Dejtona i pozivanje na smanjenje nadležnosti BiH.



- To je direktno uplitanje u nešto što nisu njegove nadležnosti niti obaveza, pogotovo kad dolaze od čovjeka koji nema moralni kredibilitet niti autoritet da poziva na poštivanje bilo kakve pravde i etike - zaključuje se u saopćenju.



(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook