A RAČUNI SVE VEĆI I VEĆI

Zimi nestaje plin, ljeti voda: Sarajlije, pripremite kanistere, prijete veće redukcije!

Hronika30.08.15, 15:35h

Zimi nestaje plin, ljeti voda: Sarajlije, pripremite kanistere, prijete veće redukcije!
Ukoliko se nastavi sa enormno visokom potrošnjom vode, u ovim danima preduzeće će biti prisiljeno uvesti dodatnu mjeru i u dnevnim satima vršiti obaranje pritiska u distributivnoj mreži, ističu u KJKP Vodovod i kanalizacija


Vodosnabdijevanje Grada Sarajeva u dnevnim satima je uredno, ali se odvija veoma otežano, saopćeno je iz KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o Sarajevo, prenosi novinska agencija Patria.

 

Svjedoci smo u proteklim mjesecima veoma visokih temperatura zraka, koje uzrokuju izrazito lošu hidrološku situaciju na svim izvorištima kojim gazduje KJKP VIK Sarajevo.


Na glavnom izvorištu Bačevo konstantno dolazi do pada podzemnih akumulacija vode usljed nedostatka obilnijih padavina. Također, bilježi se i enorman pad dotoka vode na svim prirodnim kraškim vrelima na području Kantona Sarajevo, tako da je registriran veoma osjetan nedostatak količina vode, koje se nadomjeste iz drugih zona vodosnabdijevanja kako bi se održalo uredno dnevno vodosnabdijevanje.


Ovakvo i eventualno lošije stanje svih izvorišta možemo očekivati i u narednom periodu s obzirom da vremenske prilike ukazuju na visoke temperature zraka uz izostanak značajnijih padavina.


Pored već navedenih razloga, tu su i dodatni uzroci otežanog vodosnabdijevanja. U noći sa 28. na 29. august u 00.00 do 01.00 došlo je do strujnog udara na glavnom izvorištu Bačevo, usljed čega je došlo do potpunog prekida u isporuci vode prema glavnim rezervoarima u Kantonu Sarajevo (rezervoar Mojmilo, rezervoar Hrasno, rezervoar Alipašin Most i rezervoar Igman).


Time je došlo do smanjene isporuke vode oko 2500 l/s (uobičajena isporuka je oko 3100 l/s za cijeli Kanton Sarajevo). Strujni udar za posljedicu je imao znatan pad nivoa navedenih rezervoara, te se tokom vikenda očekuje veoma otežano dnevno vodosnabdijevanje.


Također, u petak 28. augusta u noćnim satima došlo je do slabije isporuke vode sa Peračkog vrela (manje oko 80 l/s), što ima za posljedicu otežano vodosnabdijevanje općine Vogošća, kao i u zone rezervoara Kobilja Glava (naselja Bare-Šip, Pofalići, Velešići, Ciglane, Koševsko brdo).


To je uzrokovalo da su nivoi vode u rezervoarima minimalni i da se uz maksimalnu angažovanost uposlenika KJKP VIK Sarajevo održava uredno stanje.


Zbog veoma visokih temperatura i enormne potrošnje vode u dane vikenda (u pojedinim zonama vodosnabdijevanja isporuka vode se značajno povećala) došlo je do dodatnog naglog pada nivoa rezervoara.


Na kraju augusta KJKP VIK Sarajevo drugi put bilježi rekordnu isporuku vode u pojedinim zonama vodosnabdijevanja. Sva izvorišta su u sistemu vodosnabdijevanja. Crpljenje vode iz podzemlja i sa prirodnih vrela vrši se konstantno i svi crpni agregati su u pogonu.


Također napominje se da u toku noćnih sati, od 24 do 5, isporuka vode vrši se pod smanjenim pritiskom i to u dijelovima grada: od Dolac Malte do Baščaršije, Otoka, Čengić Vila, Alipašino Polje, Dobrinja, Saraj Polje, Rajlovac, Velešići, Pofalići, Kobilja Glava, Bare- Šip, Ciglane, Koševsko Brdo, ulice Alipašina i Koševo, Cicin Han i Soukbunar, te Podhrastovi, Grdonj i Sedrenik.


To podrazumijeva da će na pojedinim lokalitetima, neki spratovi zgrada i u određenim visinskim dijelovima spomenutih zona doći do prekida vodosnabdijevanja u navedenom terminu.


- Želimo apelovati na naše cijenjene potrošače da vodu koriste što racionalnije, da zaljevanje bašti i plastenika, pranje dvorišta, tepiha i drugo bespotrebno rasipanje pitke vode svedu na minimum, kako bi se osigurale dovoljne količine vode u rezervoarskim prostorima i održalo uredno dnevno vodosnabdijevanje. Ukoliko se nastavi sa enormno visokom potrošnjom vode, u ovim danima preduzeće će biti prisiljeno uvesti dodatnu mjeru i u dnevnim satima vršiti obaranje pritiska u distributivnoj mreži, ističu u KJKP "Vodovod i kanalizacija".


Također se podsjeća da su na osnovu Uredbe o opštim uslovima za snabdijevanje vodom za piće, obradu, odvođenje otpadnih i atmosferskih voda, mogući i obilasci ekipa preduzeća na terenu, upozoravanje korisnika usluga na poštivanje i eventualno isključivanje iz sistema vodosnabdijevanja za koje se utvrdi da vodu za piće u sušnom periodu ne koriste racionalno, saopćeno je iz ovog preduzeća.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook